fredag 28 maj 2021

Rätt beslut.

 Jag blir bara mer och mer övertygad om det rätta i att jag en gång tog beslutet att börja investera. Möjligheten att sluta jobba och själv bestämma över min tid och vad jag vill göra har bara ökat på min övertygelse. Idag när jag tog min dagliga motionsrunda stötte jag på en gammal jobbarkompis. Det är 7 år sedan han slutade jobba och är 72år gammal. Vi pratade en stund och jag frågade hur han trivdes med pensionärslivet. Jo det var väl ok men krämporna smyger sig på. Han gick illa det syntes tydligt när vi skiljdes åt. Ja detta var bara ytterligare ett barr till stacken i min övertygelse om att gör rätt som hårdsatsar och investerar för att kunna sluta tidigare. Jag tror att åren mellan 60-70 är de "sista" när man fortfarande kan göra saker som man vill ocm man är i hygglig fysisk form och slipper de värsta sjukdomarna. visst, du kan ha ett fint liv mellan 70-80 också och kanske ännu längre om du har lite tur men chansen minskar ju äldre du blir så är det bara...

Maj månad är snart till ända och det återstår bara ett bolag som delar ut, Cibus. Jag kan summera månades utdelningar till 2601kr. Som månad betraktat något sämre än förra året då jag fick 2880kr men det beror på att Tele2 delade ut i April i år. Men totalt så har andra bolag delat ut mer istället. Skulle jag ta bort de 962kr som T2 delade ut så skulle jag bara fått 1918kr så jag har ändå ökat utdelningen i maj med 683kr sedan förra året. Japp, återinvesteringar lönar sig!


Månadens inköp är koncentrerat till tre bolag. SBB, Cibus och Tele2. Jag skrev redan den 12maj att jag tyckte Tele2 var för långt nedtryckta och att de såg aptitliga ut. Jag har sedan dess köpt i flera olika omgångar och har faktiskt nått upp till den nivå och storlek jag vill ha det innehavet på. Cibus har ju ett helt sjukt överpris i mina ögon och jag drar mig för att köpa, möjligen små mängder men detta fantastiska bolag vill jag köpa till ett fantastiskt pris också. Jag misstänker att denna månadsutdelare har blivit extremt poppulär och att bara för att få kassaflöde så köper man till vilket pris som helst. Nja jag är tveksam och hoppas hellre på en korrektion av hela börsen så jag kan tanka fler Cibus till vettigt pris.

SBB har faktiskt seglat upp som en liten favorit på sista tiden. Jag tycker ändå att det är en stabil verksamhet och en frestande direktavkastning. Nu när börsen är högt värderad så kan jag ändå tycka att jag faktiskt får lite "bang for the buck" när jag handlar SBB. Kombinationen stabilitet och utdelning gör att jag tänker bygga upp en saftig position i min portfölj. Jag tänker mig så pass att den kommer i nivå med Axfood och Castellum. SBB kommer aldrig att bli någon kursraket men det är inte heller det jag är ute efter. Jag har skrivit det många gånger här på min blogg, min investeringstid är begränsad. Jag har inte 20-40 år på mig, faktum är att det snarare handlar om 4 max 5år innan jag ska logga ut. Således är det viktigare för mig att bevara kapitalet snarare än att chansa. 

2021 ser ändå ut att bli ett riktigt bra år när det gäller utdelningar...



Mvh // PP



5 kommentarer:

  1. Och nyss pratade de på radion om nya riktåldern på pensionen som höjs till 67. Tråkigt då man får leva på sina sparpengar nåt år extra men ingen panik då jag känner att jag styr själv när jag vill sluta jobba i och med eget sparande.

    SvaraRadera
  2. Ja tur då att vi har börjat investera i tid så man faktiskt har ett val.
    Nej fy fan för att jobba till 67! Det finns så mycket annat roligt att göra i livet än att jobba.

    Mvh // PP

    SvaraRadera
  3. Du har såklart rätt om att sannolikheten för bra pensionsår ökar ju tidigare man tar pension.

    Jag hoppas mycket på min första 10 fina pensionsår som jag hoppas kunna ha mellan 55-65 år innan någon annan jag känner ens gått i pension.

    Helt säkert är det ju inte

    SvaraRadera
    Svar
    1. men som sagt mer sannolikt än att en som går i pension vid 65 år får 10 bra år (var inte klar med kommentaren).

      Radera
    2. Hej.
      Nej jag känner ingen i min omgivning som ska gå tidigare än 63 år. Ja det är bara förbaskat synd att man inte kom på det här lite tidigare. Det är en utmaning att på kort tid spara/inv. ihop många årslöner som ska ta upp tappet mellan man slutar fram till allmänpensineringen (i mitt fall 64) Tjänstepensionen + vad investeringarna ger är ju det man ska klara sig på MEN det ser ljust ut bara jag får vara frisk fram tills dess.

      mvh // PP

      Radera