onsdag 17 februari 2021

Fienden vinner

 Att lära sig börsspelet och dessutom bli en vinnare är pissenkelt! Lägg dina pengar på en bred indexfond. Thats it! Svårare än så behöver det inte vara. Lägg in din överblivna sparade pengar eller månadsspara och om ett par tre decennier har du så du klarar dig gott. Detta är vad de flesta av oss rent ekonomiskt skulle må bra av. 

Men alla vi andra då, vi som tror oss vara normalbegåvade och uppåt, som satsar på aktier eller rättare sagt vi som plockar ut enstaka aktier istället för att köpa hela börsen, är vi helt rökta? Både ja och nej. Först måste man krypa innan man kan gå, alltså vi måste lära oss hur det fungerar för att inte göra bort oss helt. Men handen på hjärtat, hur många av oss gjorde en grundlig undersökning om hur allting på och omkring börsen fungerar INNAN vi började investera? De är ett fåtal men troligen under en promille av alla som hej vilt hoppar in på börsen och tror sig kunna göra snabba o lätta pengar.

Först, om du tror att investeringsframgångar har med intelligens att göra så har du fel. Det finns nobelpristagare i ekonomi som gjort sig bankrutta på börsen. Är du mer intelligent än en nobelpristagare? Själv kan jag ju skryta med att jag de facto är nobelpristagare. Jag har diplom och medalj liggande i någon gammal kista i källaren. Nu tror du säkert att Procentpanik driver en smula med dig men så är inte fallet. 1988 tillföll Nobels fredspris FN:s fredsbevarande styrkor och eftersom jag gjorde FN-tjänst 1988-1989 så tillhör jag dem som faktisk fått priset. Men ett nobelpris i fred gör mig knappast bättre som investerare på börsen. 

Jag tror att för att undvika de största misstagen bör man lära sig en del grundläggande fakta om börsen sedan om företagen du tänker köpa. På så vis undviker du att satsa pengar i företaget "himpadimpa och Co" och sedan inte förstå varför allt gick åt helvete..

Varför går börsen upp och ner?  Om börsen går upp så beror det på att fler människor köper än säljer aktier (här räknas även pensionsfonder, försäkringsbolag, stiftelser och liknande in). Om börsen går ner så råder det motsatta förhållandet fler säljer än köper aktier.

Ingen kan alltså styra över hur börsen går eller ska gå varken på kort eller lång sikt, vi kan bara tro och gissa. Vi kan ha högtryck på börsen och den kan bevisligen gå upp många år i rad med endast små dippar  emellanåt. Den kan naturligtvis också störtdyka och hålla sig där nere under långa perioder. Ingen vet hur länge uppåt eller nedåtgående trender håller i sig. Det enda vi rent historiskt kan se är att börsen alltid återhämtar sig (hittills) och över tid går den bättre än innan.

Du själv är din värsta fiende och ofta vinner fienden. Jag skulle vilja påstå att de flesta förlusterna du gör under ett investerarliv är självorsakade. Tur och otur kan spela dig spratt och är du samtidigt svårt riskbenägen är det stor chans att du går på pumpen riktigt. Senast har vi sett detta i Gamestop-härvan. Det finns så många psykologiska fällor att gå i och det räcker inte ens att lära sig och förstå dem du kommer oundvikligen att trampa på en eller flera under resans gång. Att skapa sig regler och verkligen följa dem är ett bra knep att undvika många av fällorna. Ekonomiska förluster är svåra att ta och vi människor vill inte gärna förlora pengar. Varför är vi då så korkade att vi går in med stora belopp och osäkra utsikter. Tro? Förhoppning? Ja det är väl av samma orsak som människor spelar på lotto.

Eftersom jag var en mogen man när jag började investera hade jag ett övertag gentemot yngre män. Ja speciellt yngre män har svårt dålig konsekvensanalys och riskbenägenheten är stor. det finns undantag men de är få. Nå väl, jag talar av egen erfarenhet, jag har också, tro det om du vill, varit 20 år och fett korkad på många plan. När jag nu blivit äldre o visare så kunde jag utnyttja detta till min fördel. Jag kan analysera saker, jag har ett stort tålamod och "sittfläsk" som WB (Warren Buffett) brukar uttrycka det. Jag tar inga onödiga risker, jag är definitivt ingen "gambler" på börsen. Jag har insett att jag har både magen och psyket för att förstå och inte agera nämnvärt vid stora svängningar på börsen. Möjligen tankar jag på ännu mer i bra bolag där fundamentan är stark. Jag har haft min kompass (mina investeringsregler) väl synlig bredvid min datorskärm. Skulle jag få ett infall kan jag alltid luta mig åt sidan och titta på vad det är som gäller. 

Är jag ofelbar? Nej knappast. Min största akilleshäl är att jag har svårt att hålla mig när jag ser bra köplägen i redan befintliga bolag i min portfölj. Jag köper ofta mer än jag borde, får sedan leva lite snålt i slutet av månaden innan ny lön eller utdelningar kommer. Det är ett liknande beteende som en spelmissbrukare har med undantaget att jag inte missbrukar. Jag vet exakt vad jag har att röra mig med och vilka svängar jag kan ta ut innan nya pengar kommer. Att ha självmedvetenhet och att hålla sig inom rimliga gränser är naturligtvis ett måste annars kan det lätt barka iväg. Nu drabbar det bara mig själ och att jag faktiskt inte kan konsumera det på dåliga saker vilket ju egentligen är något bra. Syftet är ju att i slutändan få ihop till den där lilla pengamaskinen som ska ge min tillvaro ännu mer glädje i form av fri tid. Som jag hörde någon säga: -Att spara och investera en del av lönen är som att äta lunch men hoppa över efterrätten. Den efterrätten kommer jag att inkassera om några år.....Mvh // PP
8 kommentarer:

 1. Bra jobbat med freden!

  Jag ska erkänna att jag egentligen är för spontan för att hålla till på börsen. Jag kan bli bättre på att analysera INNAN köp. Men när jag går in i en aktie, är det alltid med en liten försiktig peng och sedan lär vi känna varandra efter hand.

  Jag håller mig huvudsakligen till stora väletablerade bolag, som jag tror ska passa min portfölj och oftast gör de det även om jag gått på nitar också. Jag rekommenderar inte att göra som jag, det är smartare och tryggare att göra en ordentlig analys först! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Hej Fumlan.
  Ja det är inte lätt det ska man ha klart för sig. Att lyda sina impulser är ofta inte bra rent investeringsmässigt. Ett gott råd är att förutom bloggar o ch poddar även läsa några bra böcker om investering. Skriv ner några bra visdomsord ur boken och sätt upp dem vid dator. Detta gör att man faktiskt reflekterar en o annan gång på vad som är kloka råd att följa. Ja du är på rätt väg med stabila företag i din portfölj, fortsätt med det :-)

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. "a fool thinks himself to be wise but a wise man knows himself to be a fool."

  Bra inlägg PP!

  Allt gott,
  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men exakt så är det. Man får ha en ödmjuk inställning till sina framgångar och sina bakslag.
   Tack för din kommentar :-)

   Mvh /PP

   Radera
 4. Tänkte bara säga hej. Det är så sällan som jag är inne numera, men kanske kommer igång snart igen. Hoppas att allt är väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Livskvalitet!
   Du är ju en av mina äldsta bloggvänner så det är alltid kul att höra av dig. Ja jag har sett att du haft låg aktivitet men ibland är man periodvis bara inte sugen eller upplagd för bloggande och varför skulle man tvinga sig till sådant. Såg också att vår goda granne Div500 verkar ha lagt ner sin blog. Synd.
   Ja jag håller tummarna och hoppas att få läsa lite nya inlägg på din blog i framtiden.

   Mvh //PP

   Radera
 5. Det kommer fler inlägg. Jag har känt av en viss rotlöshet utan sparandet. Att spara och investera är ett sätt att sträva i vardagen, och faktiskt underhålla allmänbildningen :)

  SvaraRadera