fredag 11 september 2020

Världens bästa strategi!

Jag är världens bästa investerare! 

Tycker du att det låter helt otroligt och att det inte är sant? De flesta som läser detta kommer säkert att rent instinktivt tro att jag antingen ljuger eller skämtar, möjligen att jag har fått en släng av -Hybris 19 pandemin. Att framhäva mig själv som världens bästa investerare är väl ändå ett uttalande som kräver en förklaring. Naturligtvis, det ligger i sakens natur att om man häver ur sig en sådan sak så måste man ju ha torr på fötterna. När man nu närmare ska gå in på förklaring till nämnda så kan jag inte kringgå det alla tänker på. Skulle jag vara bättre än Warren Buffett, George Soros (György Schwartz) Eller Peter Lynch?

Hemligheten ligger i att alla som investerar måste utgå från sina egna förutsättningar. Du kan aldrig jämföra dig med någon annan hur gärna du än vill. Vi tänker också alla annorlunda och har olika utgångspunkt därför kommer också resultatet att variera. 

1. Om vi börjar med dina förutsättningar så är det naturligtvis av stor vikt NÄR du började och då menar jag inte enbart hur gammal du var när du började investera utan även när i tid du började. ex om du började på 60 talet eller 80 talet så ser ju förutsättningarna lite annorlunda ut mot den person som började ex. år 2012. Hur gammal du var när du när du började är av stor betydelse. De som fick förutsättningar att redan i tidig ålder säg 12-17 år börja sin investeringsbana har så klart en stor fördel mot den som börjar vid 35 eller 50. Vi vet att erfarenhet och tid är två avgörande faktorer vid lyckade investeringar. Sedan har vi de ekonomiska förutsättningarna. Började du från noll och ingenting eller hade du kanske 150-200 tusen sparade? Du kanske har haft föräldrar som sparat ditt barnbidrag eller mormor o farfar som skänkt en slant när du ska ut och påbörja ditt eget liv väck från familjen. I arbetslivet får vi ju lön oavsett om du är anställd eller egenföretagare. Lönen är viktig men ännu viktigare är din egen inställning till sparande. Men har du hög lön och en hög sparkvot så kommer du i alla lägen att slå sjuksköterskan som ändå sparat 60-70% av sin lön. Du kanske redan från start hade riktigt goda förutsättningar med rika föräldrar som kunde ge dig en miljon eller mer? Du kanske ska förvalta ett arv eller vunnit pengar på lotto eller spel. Oavsett så kan vi konstatera att vi ALLA har haft olika förutsättningar innan vi började vår investeringsresa.

Inom kriteriet förutsättningar vill jag stoppa in riskbenägenhet. Vi har olika syn på risk och vad risk är. En del får kickar av att ha "kryddor" i sina portföljer. Kryddor bestående av antingen förhoppningsbolag eller tillväxtbolag utan utdelning. En del vill ha risk i form av hög direktavkastning gärna 8-10% eller mer. Många vill ha liten eller extremt liten risk med sitt investerande. Man väljer då kanske enbart räntekonton eller obligationer. De flesta av oss tror jag väljer en medelväg med lagom risk eller åtminstone en risk som passar din personlighet och din mage. Risk över tid är också att ta i beaktande, de som har lång tid på sig har möjlighet att ta lite större risk(för att de kan reparera sina mindre bra beslut) än de som har kortare sparhorisont även om korrelationen inte är 100%. Det finns alltså ingen förutbestämd lag som säger att bara för att du tar mycket risk kommer också din utdelning att bli hög. Det kan lika gärna bli motsatsen.

2. Vi kommer alla också att välja lite olika strategi och även inom samma strategi så finns det en oändlig möjlighet till variation. Jag ställer upp en tes: Två enäggstvillingar får exakt samma förutsättningar att genomföra investeringar. Låt oss anta att experimentet ska pågå under 30 år. De får samma ekonomilärare/investeringsguide (tänkte skriva någon av er bloggare här men avstod då ni är så många som är så bra!) och de går på samma lektioner under samma tid. Vi ger de bägge tvillingarna 100 000 kr och öppnar ett ISK konto åt dem. Dag 1 får de så börja sin investeringsresa. Hur många av er tror att de efter avslutat experiment kommer att ha exakt samma slutsumma? Jag skulle säga att sannolikheten för det är väldigt nära noll. Ställ detta i relation till att du jämför dig själv med någon annan så inser du att det är rätt meningslöst. Du kan inte jämföra dig med någon annan.




3. Det finns ju så många strategier att välja på. Vilken ska jag välja och hur vet jag att jag har valt rätt? Äntligen kommer vi till pudelns kärna! Om vi börjar med alla olika strategier eller snarare investeringsformer så finns det ju ett brett utbud. De vanligaste är väl aktier, fonder, ETF:er, och räntor(räntekonto) men även obligationer och råvaror. Sedan finns det en uppsjö av optioner och andra sorters spekulativa värdepapper bull o bear inte att förglömma. Skulle man inte nöja sig med det som finns på börsen så kan man ju alltid köpa onoterade företag och kanske skog eller fastighet. Som alla ser och förstår så har vi dels ett brett utbud men inte nog med det, vi kan ju blanda och ha en eller flera av dessa saker i vår totala portfölj. Det finns med andra ord väldigt många alternativ. Som nybörjare är det värre än att försöka macheta sig igenom amazonas djungel. Du kommer att åka på mosquitosbett i form av små förluster under din djungelfärd, det är nästan oundvikligt men läser du på innan så kan du åtminstone undvika att trampa på en Lansorm rent metaforiskt sett. Så att välja rätt strategi från början är viktigt. Du vill ju inte börja med att gå minus då ditt mål är att gå plus. Det vanligaste rådet är att börja med fonder och det är ta mig tusan det bästa rådet både att ge och att följa. Skulle du inte få upp något intresse för övriga investeringsformer så spelar det ingen roll. Forskning visar att de flesta av oss hade mått bra av att stanna där i fondernas värld.

Låt oss ta ett enda tillgångsslag för enkelhetens skull, aktier. Bara inom denna världen, för en egen värld är det, så finns det en uppsjö av alternativa strategier att välja på. Du kan välja att bli day-trader dvs. Du köper och säljer aktier och äger dem kanske bara några timmar. Man spekulerar för det mesta på uppgång och vill varje dag gå lite plus för att få det att gå ihop. Sedan har vi swingtrading där man behåller aktierna dagar, veckor eller månader men till slut säljer man dem. Det finns möjligheter att tjäna pengar på IPO:s dvs när en aktie ska börsintroduceras. Är den övertecknad brukar priset stiga och du kan sälja med vinst efter bara någon timme eller två. Man kan spekulera i att en aktie ska gå upp innan utdelning, har du köpt den billigt och ägt den kort tid kan man göra bra affär. Man kan köpa för att behålla och vara nöjd med att aktien antingen stiger i pris eller ger utdelning. Sedan har vi då möjligheten till att kombinera flera av ovan nämnda investeringssätt. Komplexiteten styr du själv. På ett djupare plan så finns det naturligtvis ett skikt till och det är att det finns olika aktieslag. Stamaktier ofta A,B eller C, D-aktier och preferensaktier.

Om vi nu väger in att:

A. Vi börjar vi olika tidpunkter i livet

B. Vi är olika som personer (till och med enäggstvillingarna är ju lite olika)

C. De ekonomiska förutsättningarna är olika för oss alla redan från start

D. Det finns väldigt många olika investeringsslag att välja på

E. Vi väljer olika strategier och olika risknivåer

Så kommer vi alltså att få olika resultat. Flera av oss kommer att välja samma inriktning och ha samma eller likvärdiga strategier men utgången, resultatet, kommer att se olika ut. Detta är de största anledningarna till att du ALDRIG KAN JÄMFÖRA DIG MED NÅGON ANNAN! Du måste utforma din egen strategi men det är aldrig fel att snegla på någon annan som har lyckats om man anser att det är en trovärdig person. Att läsa investeringsböcker är ett annat utmärkt sätt att få insikt.

Hur man väljer strategi. Åter igen, du måste gå till dig själv som person och ta beslut.Hur mycket risk vill jag ta med mina pengar? Hur lång tid ska jag ha dem investerade? Är jag medveten om att det svänger på börsen, ibland 30% minus på väldigt kort tid. Klarar jag av att se mina investeringar gå ner så mycket i värde utan att få panik och sälja med stor förlust? Hur mycket kapital vågar jag investera? Har jag en bra ekonomi i övrigt alltså utanför börsen? Ska jag ha långsiktigt ägande eller köp o säljstrategi? Många fler saker att beakta men väl värda att tänka igenom INNAN du investerar.

När du väl bestäm dig för en strategi så håll fast vid den. Hatta inte fram o tillbaka och ändra inte dig från tid till annan. Låt dina resultat växa fram. Du måste inse att DET TAR TID! Ingen har blivit framgångsrik investerare som fnattar än hit än dit. Håller du på så är du fel ute och bör genast ändra någonting, antingen dina köp o säljvanor eller din strategi. Är du långsiktig - så var då långsiktig. Är du swingtrader så var det då utan att daytrada. Märker du att du hela tiden förlora pengar på dina affärer så gör du naturligtvis någonting helt fel och bör omgående byta strategi. Vi människor har en övertro på vår förmåga att göra bra investeringar. Robotar har inte samma problem, de blandar nämligen inte in känslor, tyckande eller tro i sina beslut. 

Alla vill tjäna pengar och helst få ut maximal vinst på minimalt insatt belopp, varje gång. För att detta ska vara möjligt måste man kunna förutse framtiden och investera innan en aktie går brant upp och sälja exakt på toppen. Eller tajma någonting på råvarumarknaden innan det priset sticker i raketfart och att du säljer på toppen innan det sjunker igen. Ju fortare du inser att detta är en utopi desto bättre. Det finns ingen människa och ingen strategi som är så bra att den i varje given stund, timme, dag, månad eller år gör allting rätt och lyckas med alla investeringar. 

Det du ska göra är att se till att du har en strategi som du trivs med i alla väder. Du ska må hyggligt bra även om börsen går ner en bra bit. Du måste ha förtroende för det som du har byggt upp och vila i tanken att det är marknaden som är helt psyko, inte du. Historiskt sett har börsen alltid återhämtat sig. Dina aktier (läs företag) är fortfarande bra skit att äga även om resten av världen inte inser det. När du har hittat detta läget oavsett vad det är du har investerat i så kan du också bestämma dig för att du är världens bästa investerare (med de förutsättningar du haft) och att du har världens bästa strategi!


Trevlig helg på er!

Mvh // PP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar