måndag 14 september 2020

Fulkul

För ganska exakt 30 år sedan Juli 1990 så köpte jag mina första aktier. På den tiden var det lite krångligare än det är idag. Man fick gå till banken och prata med en speciell avdelning som enbart sysslade med värdepapper och skaffa sig ett VP-konton (värdepapperskonto) som det då hette. Jag hade ingen som helst aning om vad jag sysslade med men jag hade hört att man kunde tjäna grova pengar på aktier. Så jag stegade tufft in på banken och sa att jag ville köpa aktier! När jag kom in på konoret som sysslade med värdepapper så frågade mannen vad jag ville investera i? Jag hade inte en aning men man skulle visst köpa aktier billigt som sedan skulle stiga som raketer och jag kunde så småning om cacha ut mångdubbelt mot var jag satsat. Han vek upp en veckans affärer och bad mig välja det bolaget jag ville. För mig var det rena heiroglyferna med alla namn på bolagen. Jag valde ett som hette NCB. Jag hade ingen aning om vad de sysslade med men de var billiga.Än idag vet jag inte vad det bolaget gjorde men ska strax googla det. Han frågade om jag verkligen skulle satsa allt på ett kort? Ok jag fortsatte att skumma igenom listan och kom till Fermenta. Dessa hade jag en svag aning om att jag sett på nyheterna eller så och sa att dem ville jag också köpa. och så blev det. Jag satsade 5000kr. Det var en bra slant för mig i början på 90 talet. Dessutom har jag för mig att jag fick pynta 200kr i courtage.

Det har sina fördelar att ibland göra utrensningar i garderober och gamla pärmar. För några veckor sedan inträffade en dylik utrensning och jag hittade mina första aktieköp i form av aktiebrev från respektive företag. En bra påminnelse om att undersöka innan man investerar......Jag tror jag ska rama in dem och sätta upp dem på väggen som en påminnelse om att undvika idiotaffärer.
Om jag minns rätt så följde jag med hur aktierna gick i dagstidningens aktielistor, visserligen ett dygns fördröjning men efter bara ett par veckor så tröttnade jag och allt föll i glömska mer eller mindre. Jag tror det tog någonstans 2-3 år innan jag plötsligt fick ett brev där det i korta drag stod att företaget NCB hade konkursat och att restvärdet skulle delas ut till aktieägarna. Jag fattade så mycket som att det inte var några positiva nyheter. Jag orkade inte angagera mig heller och efter ytterligare en tid så kom det en utbetalnings postavi på typ 35kr. Det gick inget vidare för mina Fermenta-aktier heller. Jag minns inte ens om jag fick tillbaka någonting över huvud taget på dem? Någon annan kanske minns bättre hur det gick till mer Refat skandalen och Fermenta?

Apan kastade pil men missade tydligen hela tavlan! 

Lärdomen, om än dyrköpt blev alltså att läsa på lite innan man investerar och veta vad det är man investerar i. Ungdomlig optimism skulle man kunna kalla det eller var jag bara juvenilt korkad. Som tur är så återupptog jag investerandet på börsen men denna gången med betydligt bättre kunskap och det har jag aldrig ångrat.


Mvh // PP


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar