måndag 6 juli 2020

Vet du vem Hiroo Onoda var?

Få människor kan på rak arm säga vem Hiroo Onoda var och den otroliga historen om hans liv. Man kan lugnt säga att han tog den uppgift han hade blivit ålagd på fullaste alvar. Man kan kanske tycka att det var in absudum och att han kanske rent av hade en mutter lös? Om hans "äventyr" kan du läsa här: https://militarhistoria.se/1900-tal/andra-varldskriget/onoda-vagrade-ge-upp


För att dra en parallell mot hur man bör vara funtad vid långsiktig investering så kan man visst dra nytta av hans enorma envishet men samtidigt så lyssnade han inte på omvärldens signaler och gjorde sig besväret i många år helt i onödan. Så visdomen i detta kan ju vara att det är bra att vara lite envis men samtidigt lyhörd för förändring. En kompis mamma sa alltid: Envis blir aldrig vis.
Note: Envishet och bestämdhet är två sidor av samma mynt. Att vara envis innebär att vara motsträvig och inte lyssna på förnuftet, medan bestämdhet innebär att man fortfarande är villig att lyssna och byta riktning.

Ett annat liknande epitet är uthållig eller uthållighet. Författaren Daniel Defoe skrev en bok som sedermera har blivit världens näst mest berömda bok, i vart fall om man ska tolka på hur många språk den blivit översatt till. Bara slagen av bibeln och det säger ju en del. Jag pratar alltså om Robinson Crusoe. Enligt boken så var han strandsatt på en öde ö i 28 år innan han kom därifrån! Det sägs att Defoe blev inspirerad av en verklig händelse där Alexander Selkirk blev strandsatt på en öde ö utanför Chiles kust 1704 efter att ha hamnat i bråk med fartygets kapten. Hans enda sällskap på ön var katter och getter. Han överlevde i 4 år och 4 månader innan han blev räddad av ett annat fartyg. Det tog dock 11år innan han kunde återvända till sina hemtrakter. Selkirk bestämde sig för att leva och överleva, han var uthållig. Han slutade sina dagar rik men tyckte att åren på ön var hans lyckligaste när han inte behövde ett enda mynt.

Själv är jag beroende av mynt, helst i strid ström..
I fredags kom det en efterlängtad utdelning från Klövern och Sagax. Jag återinvesterade naturligtvis eftersom jag är i uppbyggnadsfasen av min utdelningsstrategi. Jag valde att köpa Axfood helt enligt plan. Jag vill äga detta företagen under lång tid, jag är uthållig och långsiktig och det var varken första eller sista gången jag köpte aktier i detta bolag. Jag ser här hur mina preferensaktier får jobba till förmån för mina stamaktier. De så ofta hatade preferensaktierna blir här till raketbränsle i min portfölj och de passar utmärkt med den strategi och den tidshorisont jag har för mina investeringar. Det är svårt om inte omöjligt att hitta någonting som kan ge mig över 6% i återbäring och enligt en studie jag gjorde för några år sedan så tar det någonstans mellan 12-15år innan en vanlig utdelande aktie "kommer ifatt" preferensaktierna. Och då får det inte blivit några stillastående utdelningshöjningar eller sänkningar från den vanliga stamaktien, då tar det ännu längre tid. Du kan själv göra detta test med befintliga preferensaktier och så ställer du upp dem mot några bra utdelare och så ser du hur lång tid det verkligen tar för detta bolag innan de kommer ikapp rent utdelningsmässigt. Naturligtvis så kan det finnas det exceptionella undantag men som regel så spöar preffarna vanliga aktier åtminstone det första årtiondet du äger dem. Det är inte ens säkert att totalavkastningen blivit bättre om man gör en jämförelse. Naturligtvis så ska man ha en bra avvägning i sin portfölj. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bara äga preferensaktier, det hade nog inte varit en så bra affär om du ska ha en portföjl i 25-50år. Det finns faktiskt en sak till som hänt nu under coronakrisen och det var Volati-preff som stoppade sin utbetalning tillfälligt. Det var regler om att företag som sökt permitteringsstöd inte skulle få någon hjälp om de hade aktieutdelning. Logiskt i min värld och utbetalningarna är bara uppskjutna och kommer så småning om. Ny grej för mig, detta visste jag inte om när jag investerade i Volati. Jag tror ingen annan heller kunde förutsäga detta att statsmakten kunde ställa ultimatum om aktieutdelning. Man lär sig nya saker hela tiden och tur är väl det för vem skulle vilja vara lika oemottaglig för ny information som Hiroo Onada?
Mvh // PP


8 kommentarer:

 1. Jag är ambivalent angående preffarna. Nu i uppbyggnadsfasen har jag bestämt mig för att köpa stabila utdelande värdeaktier. Mycket för att jag tycker det är de bästa företagen.

  Men som pensionär väntar jag mig 2st större insättningar (arv samt överlikvid från bostadsbyte, båda i månghundratusenkronorsklassen). Då kan jag tänka mig högutdelande preffar för att få upp utdelningarna som ju går till konsumtion direkt. Som pensionär vill jag att utdelningarna max följer inflationen då jag inte ser någon anledning till att kliva av pinn med mitt livs största utdelningar. Kan t o m tänka mig minskande utdelningar då man inte behöver så mycket pengar som gammal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slog han upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av min kärlek till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformel som skulle kunna hjälpa mig att trolla för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade trollformulären, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var klockan 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) Förlorade kärleksformer
   3) Stoppa skilsmässa
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en hållbar lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Hej.
  Ja preffarna kan göra en konfunderad men de passer min strategi bra. Om du har 3.5%(stigande) utdelning istället för 6%(stillastående) så tar det ju som sagt ett tag innan en normal stamaktie kommer ifatt rent utdelningsmässigt. Jag har inte den tiden på mig därför kör jag en blandteknik där jag har bägge sorterna av aktier samt mina fonder. Jag kommer aldrig att få något arv i någon form då mina föräldrar var/är fattiga. Inte heller några andra inkomsster att räkna med förutom min egen lön. så denna strategin är den som jag trivs med bäst.

  Tack för din input.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. Ja, jag kan acceptera det faktum att vissa så kallade Stavehjul är SCAM, för jag har fallit ett offer för några veckor sedan eftersom jag var så angelägen om att få min kärleksman Sjostrome tillbaka, hur vet jag att vissa kärlekstjänster är bedrägeri är detta; när du börjar kommunicera med dem via e-post eller telefon WhatsApp-nummer, och det finns inga bevis för att ditt arbete har utförts antingen genom att visa dig foton av tvärsnitt i deras tempel under förfarandet för kärleksskrivning eller om du ber kärleksstämman säga till dig vad du ska göra hemma, kärlek stavning förfarande måste vara praktiska säga incantation böner också i ditt eget personliga lediga utrymme hemma
  Dr.Oduduwa kärlek stavhjul är verklig eftersom han kommer att berätta för dig hur du gör kärlek stav på egen hand på ditt hem fria utrymme på natten när alla andra sover i ditt hus då Dr.Oduduwa kommer att ge dig instruktioner om hur du gör älskar stavarbete på egen hand utan att störa eller be om mer pengar.
  det här är hur man kan skilja från falska kärlek stavhjul och en riktigt bra fungerande kärlek stavhjul som fungerar bra. Jag upptäcker det här själv och det fungerar för mig efter att jag har sagt någon inkantationsbön i mitt eget hus, Dr.Oduduwa berättar för mig allt som behövde göras. Jag följde noggrant alla hans instruktioner och inom de närmaste två dagarna fick jag ett telefonsamtal från min ex kärleksman Sjostrome, han återvände tillbaka till mig samma vecka. detta är mycket sant. Jag använde detta tillfälle för att rekommendera Dr.Oduduwa kärlek stavkanal för alla som söker en verklig kärlek stavhjul för att snabbt få tillbaka ex kärlekspartner. (Dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Observera: e-postkommunikation är bäst, dela inte ditt personliga mobilnummer med någon du inte är säker på än.
  tack alla för att du tog dig tid att läsa och jag önskar er all lycka och lycka till i ditt kärleksförhållande / äktenskap. Gud välsigne dig.

  SvaraRadera
 4. Efter två års skilsmässa älskade jag fortfarande min man och ville ha tillbaka honom. Min man skilde sig från mig för att han träffade en yngre kvinna på jobbet. Efter 17 års äktenskap kunde jag inte ge min man ett barn och även om det inte var mitt fel, så uppskattade jag honom eftersom han hade tålamod med mig i många år. Jag förklarade alla mina problem för Dr Ilekhojie och han lovade att hjälpa mig om jag är seriös och villig att lita på honom. Bara inom 72 timmar körde min man mil till vårt hus och frågade om vi kunde arbeta oss tillbaka tillsammans och försonas. Han förklarade för mig hur eländig han har varit de senaste åren och bad att få flytta hem. Dr Ilekhojie gav mig också örter för fertilitet och nu är mitt äktenskap tillbaka och jag bekräftade att jag redan är gravid i vecka 18. Hans whatsapp-kontakt: +2348147400259

  SvaraRadera
 5. Hej allihop, jag heter Barbara Dahlström. Kärleken förblir fantastisk när du är med din själsfrände och lycka i alla tider är garanterad för er båda. DR ISIKOLO fick mig att inse att du kan återställa det som gör livet vackert för dig precis när jag tappade hoppet om att få tillbaka min man och han lämnade tillbaka honom till mig. Vi hade ett komplicerat förhållande och bråkade hela tiden och han lämnade hjärtat krossat och jag var olycklig. DR ISIKOLO kom in i bilden efter flera försök att vinna tillbaka honom och misslyckades. Han återställde kärleken och kopplingen mellan mig och min man och strax efter 48 timmar hade vi en dejt och pratade om saker och nu planerar vi att gifta oss och leva lyckligt tillsammans för alltid. Ord kan inte uttrycka min tacksamhet till DR ISIKOLO och alla som har talat mycket om honom har aldrig ljugit om honom eftersom han verkligen är pålitlig. Kontakta honom idag och låt honom hjälpa dig också. mejla: (isikolosolutionhome@gmail.com) eller smsa honom via WhatsApp: +2348133261196

  SvaraRadera
 6. Jag heter Edna Brewster och jag är här för att uppskatta Dr Isikolo. Jag har alltid haft ett komplicerat förhållande till min pojkvän. Vi slogs så många gånger på grund av osäkerhet på båda sidor och vi separerade. Jag visste mycket väl att jag fortfarande älskar honom och behövde honom tillbaka i mitt liv. Han försummade min vädjan och ansträngningar för att göra saker rätt och jag fick information om att han redan träffade en annan kvinna. Jag kunde inte hjälpa situationen så jag var tvungen att kontakta DR ISIKOLO och vi pratade och jag förklarade allt för mig. Han försäkrade mig att han kommer att hjälpa mig och se till att jag får honom tillbaka till mig. Han slösade inte bort någon tid på att hjälpa mig och han återställde kärleken och glädjen vi delade och jag fick min man tillbaka till mig. Jag vet bättre att allt så många människor säger om DR ISIKOLO faktiskt är sant när jag fick resultatet av hans arbete för mig 48 timmar som han lovade. Tro mig han kan hjälpa dig också om du tror. Så bara kontakta honom nu. Hans e-postkontakt: isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också WhatsApp/Viber honom på +2348133261196.

  SvaraRadera
 7. MIN POJKVÄN KOM TILLBAKA TILL MIG MED HJÄLP AV DR ISIKOLO OCH JAG ÄR VERKLIGEN ÖVERVÄLDIGD
  Hej alla, jag är Karen Edling. När allt hopp förlorades för att få mitt förhållande att fungera igen mellan mig och min pojkvän gick jag online för att söka hjälp och jag läste och kontaktade DR ISIKOLO som kom och fixade allt och han kommer att förbli uppskattad av mig resten av mitt liv. Alltför många gånger gick jag igenom känslomässiga trauman på grund av de oändliga problemen jag hade med min man och det ledde till att vi gjorde slut och det var därför jag sökte hjälp och fick reda på DR ISIKOLO som kom till min räddning. Han berättade för mig procedurerna och uppmanade mig att följa, vilket jag gärna gjorde och han försenade inte processen med att ge lösningar på mina problem och jag fick resultatet på bara 2 dagar som han försäkrade mig. Bry dig inte om att söka hjälp någon annanstans för han är för bra på att hjälpa människor. Han är pålitlig och ärlig så sms:a honom nu via WhatsApp: +234-8133261196 eller hans e-post: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera