torsdag 13 februari 2020

Varför just på lång sikt?

Jag funderar ibland när jag träffar andra investerare eller aktiespekulanter varför just jag valde att bli långsiktig? Det är intressant att djupdyka lite i ämnet och det är bra att bredda sin åsiktshorizont. Den äldre mannen jag träffade på biblioteket för ett par år sedan som berättade om sitt långa förhållande med börsen gav mig en sorts insikt. Han hade ingen direkt tid han behöll sina aktier. Det kunde vara allt i från veckor till år, men köp o sälj var hans grej. Den unga killen som jag sprang på i ett annat sammanhang berättade gärna om hur han var både kortsiktig spekulant men ändå ville vara långsiktig med vissa av sina innehav. Jag träffade av en slump på "hajen" som var extremt kortsiktig och enbart körde på teknisk analys, det var helt otänkbart för honom att vara långsiktig.  Helt ärligt så hatade han långsiktig investering och förpassade detta resonemang till papperskorgen eller ännu hellre soptippen! Och så hade jag en pratstund med en annan yngre förmåga som enbart investerade i fonder och det var på lång sikt, han ville ha något när han blev pensionär sa han. Det fina i kråksången är att alla har rätt. Oavsett hur man gör så brukar det gå bra. Visst man kan ju börja i fel ände vilket ändå de flesta av oss gör med att spekulera och vill komma åt snabba vinster och stora summor. Vissa har tur och lyckas med förhoppningsbolag, IPO:s och spekulationer och får en flygande start. Man har en tro på sig själv och sin förmåga att kunna göra feta vinster bara för att det gått bra i början. Men helt ärligt, jag känner ingen som hållit på i manga år utan att någon gång trilla dit på en spekulation eller göra en brakförlust på något annat tråkigt vis. Det finns många senarios där du kan förlora stora summor! En av de jag pratade med hade på ett bräde förlorat 80 000 kr pga spekulation. En annan räv jag pratade med hade för många år sedan (tror det var på 80 talet) loosat 400 000kr han satsade i ett bolag som gick omkull. Han hoppade dock på hästen han blivit omkullkastad ifrån och blev ett decennium senare fler-miljonär. Jag tycker mig ändå se ett slags mönster i detta. Jag hörde en annan sjuk historia som jag vet är sann, jag skrev om den för länge sedan, mannen som fick ett arv och satsade varenda krona på ett enda svenskt företag och över åren fått fina utdelningar även om aktievärdet minskat betydligt. Jag vet  två andra personer  som också bara har ett fåtal, en eller två olika bolag, i  sin portfölj som har sjuka utdelningar varje år. Åter igen, det finns många olika tekniker för att lyckas med aktier. Men jag kan väl personligen tycka att en något större riskspridning hade varit önskvärd.                                                                                           Långziktig investering...ZZZZ

Men varför valde då jag att bli långsiktig? Ja när jag summerar ovanstående resonemang så är det en faktor som sticker ut. Alla de unga människorna jag pratade med har ju 30-40år på sig att investera/spekulera och om de gör misstag har de tid på sig att reparera dessa. De har tiden för sig att förhoppningsvis lära sig något att misstagen de gör på denna resa och i slutändan stå där som vinnare oavsett vilket investeringssätt de väljer. De äldre männen i exemplen ovan har också det gemensamt att de alla har investerat under 30-50år och även om de också använt sig av olika investeringsfilosofier så har det ju gått bra för dem. När jag då själv skulle börja investera så hade jag faktiskt både fördelar men även nackdelar. Fördelen som jag ser det är att jag kunde dra nytta av alla dessa misstagen som de gjort så jag slapp göra dem. Eftersom jag också var en mogen man och ingen pojkspoling med testestoronnivåer högre än dagens börs så behövde jag inte hävda mig mot någon annan än mig själv. Jag behövde inte begå nybörjarmisstagen eftersom jag läste på innan jag kastade mig ut i investerarvärlden. Med den självinsikt jag skaffat mig plus alla böcker jag läst om ekonomi/investering så insåg jag ju ganska snart att jag är inte smartare än en femteklassare :-) Ok, kanske lite...men i vart fall så ville jag börja i rätt ände och då gick ju spekulationsinvestering fetebort för min del. De största anledningarna till detta var: 1. Jag hade för lite tid på mig för att begå några grövre misstag. 2. Jag ville inte förlora några pengar och det gör man om man spekulerar. Så jag landade i att med min personlighet och min sparhorisont så skulle långsiktigt (om man nu kan kalla 10-12år långsiktigt) passa mig bäst. Jag var i alla fall inne på temat köpa men inte sälja.


Jag var 51år när jag gjorde min första insättning på Avanza, idag är jag 55år och är ett levande exempel på att det faktiskt går att börja investera även om det är sent i livet. Mitt mål har hela tiden varit att jag ska kunna sluta jobba några år tidigare. Jag siktar på att gå från jobbet vid 60 eller 61 beroende på hur det utvecklas. Ni som följt mig vet också att jag inte hade en enda krona sparad på något konto ,10 000kr i buffert, det var allt.  När jag väl insåg att om jag ska kunna uppfylla min dröm så måste jag verkligen sätta igång direkt. Summerar jag dessa snart fyra år som jag hållit på så tycker jag ändå att det ser bra ut. Jag har en normal inkomst och sparar mellan 8000-12000 i månaden. Lite olika vad jag känner för och om jag har andra roliga saker jag vill göra eller köpa. Jag lever inte som någon asket och jag lever här och nu. Unnar mig saker/upplevelser om jag känner för det men har ändå mitt fokus kvar på portföljen.  Långsiktighet var min grej helt enkelt och får jag bara vara frisk och kunna jobba fullt i 5-6 år till så ser det riktigt bra ut inför framtiden.


Trots att pensionsreglerna har ändrats sedan jag började investera så tror jag att om jag lyckas med min föresats att få ut 5000kr/mån (totalt utslaget på ett år) från min portfölj så ska ändå min tjänsepension kunna täcka upp till den dagen jag fyller 64 och den allmänna pensionen kickar in. Nej det blir ingen fet pension men troligen fullt tillräcklig för att kunna leva ett hyggligt liv på. Målet var ju att sluta tidigare. Hade jag jobbat kvar till ex 64 hade jag fått en riktigt bra pension men för min del så är fri tid viktigare än pengar. Men naturligvis måste det vara en vettig balans, därför blir jag kanske tvungen att jobba ett år extra? Men så fort jag ser att jag klarar mig så kommer jag att hoppa av även om jag bara är 59 då. Vi får väl se hur det utvecklar sig men så här långt ser det bra ut!

13 kommentarer:

 1. Hej PP!
  Intressanta tankar och berättelser.
  Långsiktighet och riskspridning låter fint i min mun även om det inte är det roligaste jämt.

  fantastiskt att du kan spara så mycket varje månad, utan att dra ner på för mycket skoj. Det är viktigt med en balans redan nu i livet.

  Lycka till och hoppas du får mycket nöje av dina 5 000kr extra som pensionär!

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pappa B.
   Ja det där med att hitta balansen är otroligt viktigt. Men jag erkänner också att jag ibland blir så inspirerad av portföljens utveckling och avkastning att jag ligger på gränsen för vad som kan anses nyttigt :-) Å andra sidan så tar jag igen det månaden efter istället med att roa mig eller köpa någonting (om jag behöver det). Tack, ja de där 5000:- extra kommer att göra susen!

   Radera
 2. Intressant resonemang med hög igenkänningsfaktor. Jag har varit den kortsiktiga trejdaren men är sedan 2016 (då 46 år) långsiktig precis som du.

  Som trejdare var målet att fort bli rik, men sedan blev målet först att kunna gå i pension runt 65 år med hygglig levnadsnivå, men sedan dess är målet att dessutom kunna gå i pension tidigare (förhoppningsvis 55år).

  SvaraRadera
 3. Hej Utd Smålänningen!
  Fint att du delar med dig av dina egna upplevelser och erfarenheter. Jag följer din blogg och dina inlägg med spänning av flera skäl men det främsta är att du gör ett bra bloggande som passar mig och jag vet också att vi förhoppningsvis kommer att hoppa av yrkeslivet ungefär samtidigt.
  Tack för din kommentar.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 4. Jag var 54 när jag började spara, för ett år sen , och ligger också runt 8-10 000 kr i månaden. och det är så kul ! så roligt att det känns tufft att göra av med något som helst slösaktigt. Känner mig nästan lite manisk ibland. Hellre två nya kungsleden-aktier än fredagsmys :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.
   Ha ha, det där maniska käner jag igen! Vissa månader får jag ta mig själv i kragen och begränsa mig för att inte hysta in för mycket på mina investeringskonto. 54, wow, du är den som varit äldst (vad jag vet om) och börjat spara/investera. Bra gjort och troligen det ett av de bästa beslut du tagit i hela ditt liv!

   Mvh // PP

   Radera
 5. Livet kan vara knepigt och tro mig, livet har spelat många knep på mig, jag tror aldrig på voodoo eller stavningskastningar även om jag har läst några böcker om dem. En speciell man som heter Dr Ajayi bevisar för mig att voodoo / spell-casting är verkligt och existerar. Jag heter Sarah och jag är 45 år med tre barn och en kärleksfull man som make. i 8 goda månader var jag i ett deprimerat tillstånd eftersom min man vaknade en viss morgon och lämnade huset med några av sina kläder utan någon förklaring, jag väntade på att han skulle komma hem den dagen men han var inte någonstans att hitta, jag ringde och sa att han inte längre var intresserad av vårt äktenskap igen eller barnen, detta förde kylda på min hud och jag var i chock eftersom jag inte kan komma ihåg att vi hade några problem, jag fick senare reda på att han var med en annan kvinna, alla samtal och ansträngningar för att få honom att komma hem igen var ett misslyckande, han uppträder som om han aldrig har känt mig förut. Jag läste en artikel på en webbplats när jag såg ett vittnesbörd om en kvinna som hävdar att Dr Ajayi hjälpte henne att lösa sina familjeproblem och hon tappade hans kontakt. Jag valde kontakten och meddelade stavmästaren Dr Ajayi, jag förklarade mina problem för honom, han sa att jag inte borde oroa mig för att allt kommer att gå bra. Jag tvivlar på det men bestämde mig för att ge det ett skott. Jag fick höra vissa saker att göra som jag gjorde, vet du att 3 dagar efter trollformningen på en morgon hörde jag en bank på dörren, det var min man som stod utanför, han sa att han inte visste vad han gjorde och kan inte ens komma ihåg hur lång tid har varit ute i huset, jag är väldigt glad att få min man tillbaka och alla tack för Dr Ajayi, stava caster, sedan jag kontaktar honom, har mitt liv gått smidigt och jag vill ha folk där ute går igenom mitt tidigare villkor för att få en snabb hjälp och det är därför jag delar mitt vittnesbörd. Så om du går igenom någon form av livssvårigheter, kontakta Dr Ajayi via e-post: drajayi1990@gmail.com eller Whatsapp: +2347084887094 och du är glad att du gjorde det.

  SvaraRadera
 6. Fin igenkänning och började på allvar (långsiktigt) också 2019 och då 49 år gammal. Jag har testat det mesta också och spekularat bort många tusenlappar genom åren. Men med en utdelningsstrategi så känns det som en stabilare strategi. Har inget slut mål utan resan är målet just nu men det kan ju ändra sig på vägen. Samt skulle man trilla av pinn tidigare så är där ju två barn som kan får glädjen att bygga vidare på portföljen om dom vill. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Div-fy
   Kul att du poppade inom och skev ett par rader.
   Ja jag tror att flera som nått mogen ålder känner igen sig i om inte allt så i vart fall visa delar av inlägget. Ja det känns både enklare och tryggare att köra på lång sikt. Har man hittat rätt modell antingen man kör fonder eller enskilda aktier så är det ju bara att vara lite envis och ha diciplin samt någorlunda koll så kommer det att gå bra, det är jag säker på.

   Lycka till med ditt sparande!

   Mvh // PP

   Radera
 7. Svar
  1. Tack.
   Ja jag skriver ju bara om mina egna erfarenheter och hur jag har gått tillväga men det verkar finnas flera som känner igen sig i texten.

   Tack för din kommentar.

   // PP

   Radera
 8. Drygt ett år trodde jag att mitt äktenskap var över efter en enorm kamp med min fru, hon tittade på mig i ögonen och sa att det var över mellan oss, jag var deprimerad i mer än en månad jag kunde inte göra någonting, jag kunde inte gå till mitt arbete heller. min fru flyttade ut och umgås med en annan man i en grannstad, jag bad om ursäkt och pratade förnuft i henne men hon skulle inte lyssna på mig längre. Jag älskar henne så mycket och vi hade två vackra barn tillsammans, jag vill ha henne tillbaka men jag visste inte hur möjligt det kommer att bli. Jag fortsätter söka överallt och söker råd och råd för äktenskap för att vinna tillbaka hennes kärlek. Jag har spenderat så mycket pengar på trollspelare att de alla misslyckades mig förrän nyligen, en vän till mig som heter Maria från USA, introducerade mig för en riktig magisk kärlek spellcaster Oduduwa från Afrikan nation. Jag har också läst bra kommentarer på bloggar om Oduduwas stora krafter för att återställa tillbaka kärlek och förtroende för äktenskap, få tillbaka förlorad kärlek och sluta skilja sig. Jag skickar e-postmeddelande till Oduduwa för att få tillbaka min fru hem. Jag tackar Oduduwa, en spirituell helare för att ha gett mig de verktyg och hjälp som jag behövde för att rädda mitt äktenskap. Två dagar senare efter spell lunch, ringde min fru på telefon för att be om ursäkt, hon kom tillbaka exakt som Oduduwa sa det. Idag är jag själv och fru, vi är glada i kärlek mer än någonsin tidigare, vi är tillbaka tillsammans som lycklig familj.
  Vilken underbar upplevelse att dela kärlek med min själsfrände. Oduduwa är den som gjorde detta möjligt med sin magiska kärleksstava som kan utföra följande magiska stavläkning och restaurering; ...
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare
  - Tända ljus Kärleksförtroll för att föra tillbaka ex make / return ex fru
  - Honey Spell för att sluta fuska och sluta ligga i ett förhållande
  - Fred Love Spell för att få tillbaka Förtroende för din relation
  - Stavekrafter om du vill föda ditt eget barn
  - Vit magisk trollformulering för att stoppa skilsmässa / separationsformulär.
  - röda ljusstakar stavar för att betala tillbaka pengar som någon äger dig
  - Goog-luck spell spell.
  - stavning för att få snabb jobbfrämjande på kontoret.
  - Examinationsframgång Stava.
  - Traditionella örter och rötter för att bota cancersjukdomar och botas mot HIV / AIDS
  Dr.oduduwa personlig på en kommunikationskanal via; dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera
 9. Hej mitt namn är Cynthia, jag var gift i flera år tills saker och ting började bli fula och vi hade bråk och bråk nästan varje gång ... det blev värre vid ett tillfälle som han begärde skilsmässa ... Jag försökte mitt bästa för att få honom att ändra sitt tänk & stanna hos mig. Han flyttade ut ur huset och fortsatte fortfarande att ansöka om skilsmässa ... Jag vädjade och försökte allt men ingenting fungerade. Genombrottet kom när någon introducerade mig för denna underbara, fantastiska stavningshanterare som så småningom hjälpte mig ... Jag har aldrig varit ett fan av sådana här saker utan bara bestämt mig för att försöka motvilligt eftersom jag var desperat och lämnade inget val ... Denna stora baba mukuru gjorde speciella böner och andra saker han var tvungen att göra ... Inom 2 dagar ringde min man till mig och var ledsen för allt det känslomässiga trauma han hade kostat mig, han flyttade tillbaka till huset och vi fortsätter att leva lyckligt. vilket underbart mirakel baba mukuru och den tro jag hade på honom gjorde för mig och min familj. Jag har presenterat honom för många par med problem över hela världen och de har fått goda nyheter ... Jag tror starkt att någon där ute behöver hans hjälp. så ansträng dig extra för att rädda ditt äktenskap/förhållande om det verkligen är värt det. kontakta honom via e -post på (babamukuru61@gmail.com)
  du kan kontakta honom via WhatsApp ..+2348075362900 .....

  SvaraRadera