onsdag 11 september 2024

Den bästa tiden..

Nu börjar vi närmar oss halva september månad är det nu det börjar spira lite extra känslor inom mig. September är ju historiskt en ganska svag börsmånad och ja, vi får väl se om historien upprepar sig. Annars brukar ju höst och vintermånader vara av högsäsongskarraktär på börsen. September, oktober och november har de senaste 5-8åren (min egen känsla) blivit riktigt fina utdelningsmånader. Så var det inte för säg 10-15 år sedan. Då var det ovanligt att något svenskt bolag hade utdelning så sent på året. Men sedan började det komma igång en trend. Bolag började med två utdelningar per år några med kvartalsutdelning. Det första bolaget som hade kvartalssutdelning, om jag mins rätt, så var det Hemfosa. (jag kan ha fel men rätta mig gärna då) Tyvärr så blev Hemfosa uppköpta och inlemmade i SBB. Fast SBB började ju med månadsutdelningar och det var ju kul så länge det varade ;-)  eller inte...

XACT norden högutdelande hade bara utdelning i maj månad från början men idag delar man ut fyra gånger om året. Cibus var ett av de första bolaget i Sverige som började med månadsutdelningar. Investor, Tele2 och många flera började med två utdelningar per år. Allt detta sammantaget plus att det har dykt upp fler och fler ETF:er som har  utdelningar två, fyra eller månadsvis utdelning gör att kartan har ritats om. Om det ligger i ens intresse så kan man numera ha ett relativt jämnt kassaflöde av utdelningar i sin portfölj.

Jag funderar över om det egentligen har någon praktisk betydelse för oss utdelningsinvesterare? Om du får huvuddelen av din utdelning i mars, apil och maj och resten av året är det rätt tomt på utdelningar. Din inriktning är att du ska återinvestera pengarna. Det betyder att när väl utdelningarna kommer har man två val. Antingen kan man återinvestera allt på kort tid eller så kan man investera lite och sedan "tjuvhålla på pengarna och hoppas att man ska komma in billigare i vissa aktier längre fram på året. Detta är en riskfylld strategi eftersom ingen vet hur börsen kommer att gå. Det kan lika gärna vara så att allting bara går upp och du står utanför med delar av ditt kapital och att stå vid sidolinjen och titta på är ingen bra strategi i längden. 

Jag tror för någon som håller på att bygga upp en utdelningsmaskin så är det en fördel att få ett jämnare kassaflöde. Det är lättare att investera mindre summor även i bistra tider när allt lyser rött på börsen och du är mitt i en 30% -ig nedgång och ingen vet var det ska sluta. Att sitta med 100-200tusen och panga in dem kräver mod. Du kan vara kaxig nu men inte förrän du är i den sitsen vet du hur du reagerar/agerar. Hur många sket i investerarbrallorna när vi hade corvidfallet 2020 och börsen rasade mycket på kort tid? Det var många som var skraja. Är man relativ färsk är det värre än när man varit med om en eller flera kriser på börsen. Man vet att det med stor säkerhet återhämtar sig även om det kan ta tid.

I slutändan när du väl ska leva på pengarna som dina investeringar ger kanske det har mindre betydelse om du får en klumpsumma eller det är jämnt fördelat över året. Man anpassar sig efter förutsättningarna. Får du allt på ett bräde så får du budgetera och portionera upp utdelningen i mindre summor som räcker till du får utdelning nästa gång. Får du regelbundna utdelningar alla månader året runt så lär du dig hur du ska hantera det. Inte säkert att alla månader ger lika mycket men att vara flexibel lär man sig nog rätt snabbt. Om man fortfarande (som jag har det exempelvis) så är det mars, april och maj på våren som ger bäst utdelning och så september, oktober och november på hösten som ger mest. Det som är nycklen till ett vettigt förhållningssätt är att man har en lagom stor buffert som är som en dragspelsbälg. Vissa månader kanske du får nalla lite från bufferten eftersom utdelningen är lite lägre. Andra månader går du med plus och kan dels leva normalt men också fylla på bufferten om det behövs. Det blir mao ett jämnt flöde hur man än väljer att göra.

På det privata planet så har hösten alltid varit en favorittid. Det är nu man kan börja vandra, cykla och paddla. Leva uteliv igen helt enkelt. Sommaren är bra till för amatörer! Det är så mycket trevligare och bättre på hösten för dessa aktiviteter. Man slipper svettas ihjäl, man slipper flugor, mygg, knott och annat otyg som irriterar. Brandrisken i skog och mark är i stort sett obefintlig och man kan ofta göra upp en rejäl brasa om man vill. Man träffar på mindre med folk och turister som stojar och bär sig allmänt illa åt. Man kan njuta av lugnet! 2020 vandrade jag Blekingeleden (27mil) och på en av mina femdagarsetapper så träffade jag bara på en enda människa och det var en man som var ute o rastade hunden. I övrigt INGEN. 


Hösten är också tid för skörd. Här et axplock ur förra årets resultat:

Det ser kanske inte så mycket ut men jag plockar hem i omgångar då vi har klent med förvaringsutrymme.

Fisket är bäst på hösten och jag vet inte hur många hundratals timmar jag varit ute med båt och jagat gädda, Abborre o Gös. Och på den tiden man jagade så var ju hösten en höjdpunkt man så fram emot. Ett relativt nyfunnet nöje är pussel. Det och bokläsning passar perfekt stormiga höstdagar när man tvingas vistas inomhus och inte har något speciellt planerat. Nej jag har ett speciellt förhållande till hösten, jag älskar den!


Mvh // PP