onsdag 11 september 2019

Den nya portföljen

Jag lovade er läsare att presentera en helt ny portfölj som jag snickrat ihop. Jag har sugit på denna karamellen en god stund och Procentpanik är inte känd för att göra några snabba affärer. Så inte heller denna gången. Jag började i juni månad med att studera eventuellt nya innehav och kom fram till att 5-6st kunde vara lagom. Jag satte upp lite kriterier som måste uppfyllas och anledningen var helt enkelt att jag har en väldigt smal portfölj. Visst, jag har indexfonder och ETF:er men själva portföljen kändes de facto en aning sårbar. Det fick jag inte minst känna av när Swedbankaffären rullades upp och en av mina baspelare i portföljen tog rejält med stryk. Så mina tankar blev helt naturligt involverade i riskspridning. Vad äger jag inte? Vilka sektorer är vita på min karta? Det fanns flera stycken och dessutom så har jag inga bolag som egentligen har någon kurspotensial att tala om även om det händer sjuka saker i vår investerarvärld så som priset på Axfood och Castellum just nu. Totalt överprissatta om du frågar mig.
Ok, alltså skulle jag tillåta mig att ta in två bolag som hade liten eller ingen utdelning till förmån för kurspotensial istället. De vita fläckarna på kartan visade sig vara flera och för att nämna några så saknades, gruvnäring, minst ett investmentbolag till, infrastruktur, skog och olja medicin osv..

Först ut var skogen. Jag äger visserligen Korsnäs men Korsnäs sålde helt nyligen i stort sett all sin skog för att renodla verksamheten på förpackningsmaterial papper och kartong. Därför kände jag ett behov av att komplettera. Det finns ett flertal att välja på och valet stod mellan SCA och Holmen. Fina bolag bägge två men eftersom Holmen har sin skog koncentrerad runt mellansverige tänker jag att boniteten borde vara bättre än för SCA som har sin skog mer åt norra Sverige. Saken blir ju inte sämre av att Lundberg är storägare och kontrollerar en fet aktiepost därmed också styrning. Nu är det väl någon av döttrarna som tagit över men de är uppfostrade av Fredrik och har nog huvudet på skaft.
Simon Blecher rekommenderade redan för ett år sedan att köpa Holmen eftersom det underliggande värdet i skogen var undervärderat. Varför inte ta rygg på riktigt bra investerare som kan analysera mycket bättre än mig? Holmen vilar på fem affärssegment. Iggesund Paperboard, Holmen Paper, Holmen Timber, Holmen Skog och Holmen Energi. Skog är förnybart och även om DA är strax under 3% idag så vill jag äga bolag som är stabila, Holmen känns som ett sådant bolag. Det finns ytterligare en förklaring som kommer under investmentbolag om varför det blev Holmen istället för SCA.

Investmentbolag har jag bara två stycken så det var glasklart att det skulle in ett eller två till i denna nya portföljen som kompletterar mina Investor och Öresund. Ett av de mest självklara valen blev Industrivärden. Varför då? Jo i detta bolag får jag exponering mot 8st bolag som jag inte äger själv. Essity, SCA, Volvo, Handelsbanken, Skanska, Ericsson, Sandvik och SSAB (eftersom SCA ingår i industrivärden behöver jag inte dubbel exponering  genom enskilda aktier i detta bolag). Jag gillar alla bolagen utom SSAB som jag tycker är sänket, Kurserna studsar som en pingisboll på amfetamin och det känns som ett bolag som är väldigt konjukturkänsligt. Men men, man kan inte få allt i samma  investmentbolag så vi får hoppas att VD Helena Stjärnholm kan ratta skutan rätt. SSAB är dessutom Sveriges största miljöbov när det gäller Co-utsläpp. Detta håller man på att titta över men det verkar inte bli aktuellt förrän tidigast 2045 med HYBRIT om jag fattat rätt.
Lator får bli det fjärde investmentbolaget som fyller utrymme i portföljen. Bra statistik men framför allt fina innehav som AssaAbloy, Sweco, Tomra, Troax, Securitas, Hultafors samt några till...
Man har ett fint trackrecord att se tillbaka på och troligen så kommer man att fortsätta i samma fina anda även om man inte kan förvänta sig att det går lika bra de kommande tio åren. Lågt DA på 1,9% och dagens kurs ligger den på 130:- ungefär är det inget kap direkt. Substanspremie på 6% lockar inte mig just nu men ett par aktier ska jag ha så jag inte glömmer bort bolaget när väl kurserna går ner någon gång.. 
Så var det dags för nästa bolag in i portföljen och det blir, tro det om du vill, Boliden. Jag har haft värdens ågren för detta men nu har jag faktiskt bestämt mig. Det var mycket jag inte visste om Boliden innan jag läste in mig. Prospektering, gruvor, smältverk och metall­återvinning är kärnverksamhet och man utvinner och förädlar koppar, zink och nickel, bly, silver och guld. Speciellt guld är intressant i mitt tycke även om det "bara är ca 18 tusen kilo om året. Räkna på dagens guldpris så blir det ändå en slant. Solid verksamhet och stabila finanser. Jag vill äga boliden under många år framåt. DA på 4,1% på aktiepris 210:- är ok även om jag gärna handlar den billigare.


Nästa bolag in fick bli AAK. De tillverkar vegitabiliska oljor och fetter.Produkterna används som råvaror till bland annat livsmedelsindustrin, kemi-, läkemedels- och kosmetikindustrierna samt till djurfoder. Inte minst godisindustrin använder deras oljor och fetter. Kanske något högt P/E tal men aktien (och bolaget) har gått som tåget de senaste 5 åren. Jag tror inte vi äter mindre choklad eller slutar att mata våra husdjur inom 10år så troligen är detta ett riktigt stabilt bolag att äga. Lågt DA på 0,94% ger inte mycket i reda pengar men som sagt, jag kanske bör ha ett par bolag som faktiskt lyfter rent kursmässigt istället för fet utdelning.
Det andra bolaget som får stå för kursbalans blir Balder. För första gången i världshistorien så tar Procentpanik in ett bolag som inte har någon utdelning alls. Svettigt värre och många sömnlösa nätter innan det beslutet togs. Men nu äger jag alltså Balder. Jag ägde en klase med Balder Pref. när den fanns men man tvångsinlöste den och jag gjorde en bra hacka på det ägandet. Så nu äger jag alltså Balder igen. Kurs just nu: Obillig. Men troligen så kommer Balder heller aldrig att bli billigt och inget fundamental händer. Vinst/aktie är finfina 48,78 kr.  Erik Selin är storägare i Balder med 36% av rösterna, dessa aktier är värda sisådär 22 MILJARDER! Tittar man på statistik har Balder ökat i allt från omsättning, rörelseresultat, vinst/aktie, nettoresultat, börsväde och aktiekurs. Vad är hållhaken? Jag tror ändå på att Balder även i fortsättningen kommer att vara ett bra företag att äga långsiktigt. Ibland måste man våga chansa lite, åtminstone inom rimliga gränser.
Lite för att väga upp avsaknade av utdelning i AAK och Balder så tyckte jag att bygg och bank kunde bli bra. SEB behöver ingen närmare introduktion. Investorkontrollerat och det säger väl det mesta. Hygglig DA på strax under 7% är lockande eftersom bank överlag är nedtryckt.
Sista bolaget in i portföljen får bli PEAB. (Skanska ägs genom industrivärden) Eftersom NCC misslyckades med att hålla sin utdelning och kursen gick ner rejält var det många som drog öronen åt sig och sålde. Inte Procentpanik. Jag tänkte att det kommer en vändning även om det tar något år eller så men insåg också att jag faktiskt tappade en del pengar på vägen. Eftersom mitt GAV i NCC låg på 136:- så gjorde jag ändå en bra affär när jag för ovanlighetens skull sålde på 156kr i somras. Men pengar ska inte ligga o dra sig, de ska jobba så då var ju valet enkelt, det blev PEAB. DA på 5,2% duger gott och vi får väl se om PEAB lyckas bättre än NCC i längden?


Så den Nya portföljen består av:

Holmen 
Boliden 
SEB       
PEAB
AAK
Fast.Balder
Latour
Industrivärden

Fem av bolagen är redan inköpta men byggandet kommer att fortsätta under lång tid framöver. Det tar faktiskt år att bygga upp bra portföljer och jag har inte bråttom även om jag känner ett visst kli av otålighet, men mest är det glädje över att ha spridit riskerna lite till och jag känner mig riktigt nöjd!
Alla bolagen är redan väl kända och screenade så på så sätt blev det inga överraskningar nu heller. Jag kanske är på gränsen till för konservativ men det handlar i slutändan om att som Buffet säger: Regel nr:1 Förlora aldrig några pengar!


Mvh // PP

8 kommentarer:

 1. Hej!
  Hittade din blogg idag!
  Riktigt fina bolag i din portfölj! Sitter i samma båt som du dvs +50 och barnen på väg ut
  Har också som mål att bygga en maskin som gör tillvaron lättere
  Lycka till

  SvaraRadera
 2. Hej Stefan.
  Kul att du hittade hit. Ja då har du en härlig resa framför dig och kanske kan du få något tips eller inspiration på vägen genom min enkla lilla sida? Det brukar vara lättare att identifier sig med bloggare som är i liknande ålder och i liknande faser i livet. Att du tagit steget och börjar spara/investera är kanon, troligen ett av de bästa besluten i ditt liv. Vi vet ju att pensionen inte kommer att vara någon höjdare rent ekonomiskt om man inte sparat någonting.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. Bra val!

  Blir glad av att läsa följande: "Det tar faktiskt år att bygga upp bra portföljer...". Du är på banan :)

  Allt gott!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de vänliga orden.
   Ja jag tror också att detta är bra val som jag gjort.
   Otåligheten är en bitter fiende som man får försöka bekämpa.

   Mvh //PP

   Radera
 4. Jag tillhör ju de som tror stenhårt på Boliden :-). I övrigt en fin och genomtänkt portfölj!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja boliden är ett välskött bra bolag som jag önskar att jag hade upptäckt tidigare. Jag skulle vilja ha en riktigt stor biff av dem i min portfölj.
   Tack Louise, jag tror det blir bra innehav att ha i längden.

   Mvh // PP

   Radera
 5. Jag lade till dig i min lista över intressanta bloggare.

  SvaraRadera
 6. Idag är den mest glada dagen i mitt liv. Oduduwa the Great-Love-Spell Caster Lunched en Love spell på min vägnar för att återfå min ex-man med sin trollformel magi och love-encharntment spell, det fungerar för mig som magi och jag är tacksam och tacksam.
  Oduduwa-krafter är effektiva över hela världen, oavsett land du är, kan Oduduwa-stava lösa alla problem bara allt han behöver är dina fotobilder och ditt efternamn och förnamn. han är begåvad och kraftfull begåvad med krafter innan de fysiska områdena. du kan kontakta honom idag för att lösa alla utmaningar du står inför idag.
  Det här är några av de fall han kan lösa
  * Love Magic spell för att hitta sann kärlek.
  * Magic Spell älskar att gifta sig i tid och vara lycklig.,
  * Love Spells, Win-Back Ex-älskare.
  * Magi för framgång och marknadsföring.
  * lycklig charm - BUSINESS STAR. Tillväxt i företagens ekonomi.
  * avdelningar - SKYDDSHAK. Skydda dig mot kidnappningar och mördare.
  * förbannelse upplösning, frihet från generation caurses.
  * andlig rening. Frihet från mardröm. Frihet från "dålig dröm"
  * fertilitetsmagi - Var gravid och föd ditt eget barn.

  Skicka e-post för att commnicate Oduduwa för hjälp idag; ... (dr.oduduwaspellcaster@gmail. Com)

  SvaraRadera