Sexy-Lexi


Sexy, (nå ja) Lexi är Procentpaniks eget lexikon över svenska bolagsnamn och varför företagen heter som de gör. 
Vi reflekterar sällan över ett bolags/företagsnamn, vi bara vänjer oss vid det. Men Procentpanik har grävt lite djupare. Ibland har det varit omöjligt att ta reda på fakta då det varken finns på nätet eller bolaget inte velat svara på mejl som jag skickat. Jag gör verkligen inte anspråk på att kunna bakgrunden till alla svenska börsnoterade bolag utan mitt lexikon är baserat på de vanligast förekommande och sådana som jag personligen tyckt varit intressanta. Jag har lärt mig mycket och fått reda på saker jag inte visste innan, hoppas det ger dig som läsare åtminstone någon ny insikt....


AAK = Aarhus Karlshamn Ett sammgående 2005 mellan Aarhus United och gamla "sojjan" i Karlshamns.


ABB Ltd = förkortning för Asea Brown Boveri som är en svensk-schweizisk verkstadskoncern som 1988 gick ihop. ASEA i sin tur står för Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget.


Abba = (Sillföretag i Kungshamn men ingår numera i Orkla koncernen) Namnet kommer från grundarna och står för Aktiebolag bröderna ameln. Lite knepigt eftersom vi normalt stavar första bokstaven i ett efternamn med stor bokstav.


AcandoNamnet är en omskrivning av I can do (engelska). Vem som kom på namnet är oklart men de fick sitt namn 1999.


ALM equity AB = Helt enkelt efternamnet på Grundaren och VD:n Per Gunnar Joakim Alm. Ett fastighetsutvecklingsbolag som registrerades redan 1997. Är noterat på First North Stockholm.


Anoto = Förklaringen jag fick när jag kontaktade företaget var att det är ursprungligen taget från det engelska ordet annotate. Nu blir det plötsligt lite klurigare för ordet annotate inräknat med böjningen annotating har mer än en betydelse även om det rör sig i samma område. Men ungefär så här:

Annotate = notation(not) kommentar, kommentera, förse med förklarande noter, Anteckning förklaring eller göra lämpliga anteckningar. När man vet att Anoto group AB tillverkar digitala pennor och digitala papper eller digitala skrivlösningar så tänds det kanske ett liljeholmens ljus över namnvalet.

Assa Abloy = Sammanslagning av företagen Assa AB och Abloy. Assa som grundades redan 1881 av August Stenman. Jag hittar inga uppgifter från var namnet Assa kommer ifrån men en inte allt för vågad gissning är att Augusstenman tog bokstäver i sitt namn. Abloy Oy ingick i Wärtsilä koncernen men Wärtsilä fusionerade och företaget döptes om till Metra Oy Ab. Metra köpte upp Assa AB från Securitas och Assa Abloy skapades 1994.Atlas Copco = För att göra en lång historia extremt kort så är det en sammanslagning (1956) av två företagsnamn, det svenska aktiebolaget Atlas som köpte det belgiska Airpic engeneering där Copco är en akronym av det franska Compagnie Pneumatique Commerciale.

Axfood = 1873 startade Axel Johnson ett företag som exporterade järn och importerade kol. Sonen Axel tog över 1910 när fadern dog och hette då Axel Ax:son Johnson. 1982 tog Antonia Ax:son Johnson över rodret och idag sitter hennes dotter Caroline Berg som VD för koncernen. Flera av Johnsonkoncernens bolag heter någonting med Ax i namnet ex: Axfast och Novax. Även deras interna inovationsprogram kallas för Axlab.

Bonava = Avknoppas från NCC 2016 och bildar det nya bolaget. Namnet Bonava är sammansatt av ordet Bo (hemmet) och nav, den levande platsen runt omkring. (A:et i slutet har troligen tillkommit för att det ska bli lättare att uttala men detta med A:et är min egen tes).

Bure EquityBure bildades 1992 ur de avvecklade löntagarfonderna och noterades på Nasdaq Stockholm 1993.

Castellum = Castellum bildades på 90-talet när det var kris i Sverige. Det var en tid då många fastighetsbolag gick i konkurs och hela fastighetsbranschen förändrades. För att stabilisera marknaden tog staten tag i rodret och bildade bolaget Securum som så småningom avvecklades. Fastigheterna samlades i nya bolag. Bland annat i nybildade Castellum. Namnet betyder kastell eller borg och skulle symbolisera stabilitet. Castellum kan även betyda utkikstorn från vilket man tar ut kursen eller ser saker ur det breda perspektivet.

Cloetta = Efternamnet på bröderna Bernard, Christoffer och Nutin Cloetta (ursprungligen Schweizare) som startade Sveriges första chokladfabrik i Malmö år 1873.

DoroNamnet Doro kommer från den ingenjör som hjälpte Doros grundare att ta fram deras allra första produkt. Denna ingenjör hade två söner, Donald och Robin. En akronym helt enkelt. Året var 1974.

ICA = förkortning för InköpsCentralernas Aktiebolag.

IKEA = Vissrligen inte ett börsbolag men jag tar med det som ren kuriosa. Ingavar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.

Inwido = Grunden till den svenska verksamheten inom Inwido lades 1924 då Lenhovda Snickerifabrik startade i närheten av Växjö i Småland. Sedmera blev detta Elitfönster som efter byggkrisen på 90-talet fusionerade med Myresjöfönster och blir Inwido. Idag ingår även Hajom, snickar-per och ERA-fönster i koncernen. Namnet Inwido togs 2004 i samband med att Ratos köpte dåvarande Elitgruppen. Det var en kreativ reklambyrå som kom på namnet, som betyder International windows and doors.

JM = Byggbolaget som grundades 1945 av byggnadsingengören John Mattson tog namnet efter hans initsialer.

K2A = Knaust och Andersson grundade fastighetsbolaget 2013. Men det var 2st Knaust och en Andersson så det fick bli det smått geniala K2A. 


Latour = informationsavdelningen på Latour vet inte mer än att familjen Douglas bestämde namnet på 80-talet och jag hänvisas till att ta kontakt med familjen. Erik Douglas vägrar svara på mejl så frågan är ännu obesvarad.

Lifco = 1946 bildades Landstingens inköpsförening som bla köpte in medicinskt vårdmaterial. 1993 köptes det upp av dåvarande  ledningen och procuritas och döptes om till Lifco. Investor relations misstänker att namnet har att göra med att grunden till bolaget är det som en gång i tiden var Landstingens iköpsförening och så satte man till ett co för company i slutet.

Midsona = 1892 bildas Wilhelm Sonesson & Co sedemera AB. Noterades första gången 1971 på stockholms fondbörs och igen 1999. Man köper upp Midelfart 2007 och 2010 döps bolaget till Midsona. En akronym av Midelfart och Sonesson + ett litet A på slutet.

NCC = Nordic Construction Company välkänt Svenskt bygg och fastihetsbolag.

Nobina = Känd kollektivtrafikoperatör i norden. Många som har denna aktie i portföljen men garanterat färre som vet att Nobina kommer från det latinska ordet Nobus som betyder ”med oss” eller ”kom med oss”.


Nolato = Nolato grundades 1938 som Nordiska Latexfabriken i Torekov AB med varumärket Nolato som sedan 1982 är företagets namn. Åter igen en akronym: Nordiska Latexfabriken i Torekov.


PEAB = Paulsson Entreprenad AB döpt efter företagets grundare Mats och Erik Paulsson.

RATOS = Namnet är en akronym av företagsgrundarna Ragnar och Torsten Söderberg.

Sagax = I dagsläget misstänksamma på varför jag vill veta var deras namn kommer ifrån eller vad det står för/betyder. Således, inget svar från Sagax informationsavdelning.

SCA = Svenska Cellulosa AB.

SEMCON = Grundaren tyckte att Semcon var ett bra namn och det står för: Scandinavian Engineering & Marketing Consultants.

SKF = Svenska kullagerfabriken startade 1907 som en avknoppning av Gamlestadens fabriker i Goteborg.

SwedolSwedol grundades 1963 som enskild firma av Curt Svedberg. Från början sålde Svedberg smörjoljor och liknande till åkeriägare. En dag klagade en åkare på att hydraulslangarna hela tiden gick sönder varpå Svedberg började sälja slang och bolaget Hydraulprodukter Swedol var fött. Namnet kom från Svedbergs eget namn och smörjoljan Veedol.

Tobii = Vårt svenska eye tracking bolag som har fått sitt namn efter en liten kille som heter Tobias. Vid denna tidpunken kunde han inte riktigt uttala sitt namn och det blev Tobi. Det andra i:et satte bolaget dit för att få en unik twist på det hela. Är inte detta en sann solskenhistoria så säg....

TROAX = Förkortning för Troedsson och Axelsson. De fyra Bröderna Axelsson grundade företaget 1955.

Uniflex = Bemanningsföretag och namnet är en sammanslagning av orden för: Universellt - stort och Flex – flexibelt.

Volvo = Namnet Volvo är latin och betyder bland annat "jag rullar" och var ursprungligen inrättat som ett namn på ett av SKF:s kullager. Volvo lastvagnar är idag den enda svenska delen medan Volvo cars ägs av kinesiska Geely.

Vitec  = är ett nordiskt programvarubolag. De utvecklar verksamhetskritiska programvaror för specifika branschers unika behov - Vertical Market Software. Företaget grundades 1985 som ett avknoppningsbolag från Umeå universitet. Namnet Vitec är Påhittat och betyder ingenting enl.deras informationsavdelning.

SEMAFO = Ett kanadabaserat gruvbolag som har verksamhet i västafrika. Namnet är en akronym av Société d’Exploration Minière en Afrique de l’Ouest. Aktien är köpbar över svenska börsen och ex genom Avanza.

6 kommentarer:

 1. Trevlig läsning! Jag kan bekräfta att ASSA, precis som du antar, har fått sitt namn efter grundaren August Stenman. ASSA = August Stenman Stenman August.

  SvaraRadera
 2. Hej.
  Kul att du gillade fliken. Nu blir jag nyfiken, Denna "inside informaton" har jag inte lyckats hitta på nätet inte ens på ASSA:s egen hemsida så jag undrar hur du kommit över den? Jag skulle bli väldigt glad för lite mer information om detta, du får gärna lägga upp en länk eller något annat jag kan läsa som bekräftar dina uppgifter. Tack på förhand // PP

  SvaraRadera
 3. Åhhh... sånt här gillar jag!!! Mycket bra information.
  Vad det gäller Latour är den enda information jag kan erbjuda att namnet betyder "tornet" på franska och att Gustav Douglas är störste ägare genom förvaltningsbolaget "wasatornet". Det är tydligen nån grej med torn i den familjen...!?
  Fiskar jag upp något mer konkret svar återkommer jag.

  Mvh / K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KPK.
   Tack för infon och ev kommande information, allt är av intresse. Jo jag läste på om Latour innan jag skrev om dem här så både Wasatornet och att det betyder torn på Franska visste jag men det som irriterar mig mes är att de inte ens bemödar sig att svara på mejl men de är väl för "fina" för att prata med vanligt folk.

   Radera
  2. Hej igen!
   Jag skickade ett mail till Latour och frågade angående namnet och fick följande svar:
   "Hej, tack för ditt mail.
   Jag har tyvärr inget direkt svar på din fråga. Namnet kan hänga ihop med Latours största ägare, familjen Douglas, som äger sina aktier genom Wasatornet, vilket också klingar samman med torn i namnet"
   Mvh / Investment Latour AB

   Så där ja! Det blev man ju mycket klokare på, ha ha ha!
   Anledningen till mitt mail var just att få information som man inte kan läsa på hemsidan. Vi får hoppas de levererar bra resultat till oss aktieägare stället.

   Mvh / K

   Radera
  3. Så här såg svaret ut jag fick från Latour:
   Tack för ditt mail.

   Gällande din fråga är det vår huvudägare familjen Douglas som bestämde namnet på 80-talet. För en närmare beskrivning om hur de kom fram till just namnet Latour får jag hänvisa dig till att ta kontakt med familjen Douglas direkt.
   Vänlig hälsning
   Katarina Rautenberg

   Sedan skickade jag ett mejl till Erik Douglas men han sket fullständigt i att svara mig! Visserligen var han på semester när mejlet sändes men det ursäktar inget.

   I'm on vacation. If there’s anything urgent;

   email Asa Dengg, asa.dengg (at) orbiterab (dot )com

   Best regards Eric

   Ja vi får hoppas på att de är bättre på att leverera utdelningspengar än mejl.

   Radera