tisdag 6 mars 2018

Gör så här!

När jag började investera var det egetligen två val jag skulle göra. Antingen skulle jag spekulera i aktier (trejda) med magkänsla och teknisk analys eller investera långsiktigt med hjälpa av magkänsla och fundamental analys. Jag var lockad av bägge. Båda hade sina för och nackdelar men efter lite övervägande så blev det den långsiktiga vägen jag valde. Egentligen helt felaktigt menade vissa då jag egentligen har lite för kort spartid på mig, då räknar jag de åren jag har på mig och som jag har en inkomst varje månad istället för pension.
Nästa tabbe som jag gjorde enligt andra var att jag började spara i indexfonder istället för att köpa aktier direkt. Onödiga avgifter och man kunde inte exakt bestämma vad som ingick i fonden. Man fick på köpet skitbolag som Fingerprint och H&M som var tungt viktade, nej då var det bättre att köpa många bra bolag och skapa sig en egen fond utan avgifter, bara courtage vid köp och sälj, vilket inte fonder har men detta var tydligen inget problem. Jag kände att det var knepigt. Ju mer jag lärde mig desto fler val var jag tvungen att göra. Jag hade önskat att det fanns en enkel guide som sa: GÖR SÅ HÄR så blir det bäst!

Fortfarande är det så att ingen kan säga eller skriva hur du ska göra för att nå maximal utdelning på ditt investerade kapital. Varför inte kan man ju fråga sig? Svaret är: För att det finns alldeles för många olika sätt att spara på och alla parametrar som styr och påverkar ditt sparande. Ny information och nya händelser världen runt påverkar företag och börs. Världskonjuktur, kriser, krig, valutor, räntor, oro, framtidsutsikter, oljepris, guldpris och listan kan göras betydligt längre...

Men jag vill ju bara ha en stabil utveckling på mina pengar jag satsar. Ja det vill väl alla investerare? Men då finns det egentligen bara några få värdepapper som kan vara intressanta, ska vi dra till med obligationer? Vill man inte satsa på börsen alls så är man hänvisad till bank och då helst någon bra nischbank där du får lite ränta på dina pengar. MEN, -Huston, we got a problem! Du får bara bankgaranti på belopp upp till 100 000 Euro (i dagsläger runt 1 miljon, variera beroende på hur euron står i kurs)
Så som privatperson bör jag alltså ha mer än en bank om jag har mycket pengar. Det värsta som kan hända är att banken går i konkurs och då går den statliga bankgarantin in och betalar ut ditt belopp upp till 100 000 euro. Ganska osannolikt att någon av storbankerna kraschar men det förekommer ju bevisligen ibland. Det är oftast billigare för staten att skjuta till pengar än att låta banken gå i konken. Med dagens pissiga inlåningsräntor är inte detta något bra sparform. Svenskarna förlorar miljarder varje år på att ha pengar på banken. Man kan tänka sig och det är många som gör så att man har lite pengar på en räntefond. Känns ganska tryggt och bra men utvecklingen är oftast usel jämfört med börsen i övrigt. Men då kommer nästa lilla jobbiga ord med i ekvationen, RISK. Nej jag snackar inte om det fina gamla strategispelet utan om vilken risknivå du vill ligga på. Jag tror att det är här som vi människor skiljer oss mest. Män och kvinnor har olika syn på risk. Män är oftast benägna att ta högre risk för vi hoppas på bättre utdelning. Det finns inget samband mellan att du verkligen får högre utdelning bara för att du tar mer risk. Jag vet att det finns studier på detta men just nu tar jag inte fram några länkar till det. Intresserade kan söka själva. Google you know!

Jag skulle vilja göra ett experiment. Ponera att vi använder oss av 10 olika sätt att investera 100 000kr på. Vi börjar samma dag och investerar hela beloppet direkt. Vi ändrar ingenting men är det utdelningar så återinvesteras dessa i sina ursprungliga tillgångar. Vi gör en avstämning 10 år senare för att se vilket av dessa sätt som lönade sig bäst. Kan vi då efter 10 år med säkerhet säga vilket av sätten som var bäst att investera i? Fundera på det. Någon tycker kanske att det är för kort tid? Ja kanske, men visst har vi ändå fått en fingervisning om vad vi INTE ska investera i.

Investeringssätt 1. Låter pengarna förräntas på en nischbank till 0,95% ränta.


Investeringssätt 2. Investerar i en obligationsfond.

Investeringssätt 3. Investerar i en räntefond.

Investeringssätt 4. Investerar i en global indexfond.

Investeringssätt 5. Investerar i en aktivt förvaltad globalfond.

Investeringssätt 6. Inveterar i 10-12 olika stamaktier.

Investeringssätt 7. Investerar i preferensaktier.

Investeringssätt 8. Investerar i Headgefonder.

Investeringssätt 9. Investerar i ädelmetaller.

Investeringssätt 10. Investerar i en valfri mix av flera eller alla tillgångsslagen.


Mitt exempel visar på hur svårt det egentligen är med investeringar. Det är lätt men inte enkelt tror jag Mr: Buffett sa. Det finns inga givna sanningar om att gör så här så blir det bäst. Det kan bli bra på många olika vis. Jag tror att nyckeln ligger i att anpassa sina investeringar efter sin egen stil. Jag tror också att vissa råd man läser sig till i böcker kan hjälpa dig på traven. Undvik hög risk och undvik att förlora kapital är ledord som man ska dra nytta av. Att vara flexibel i sitt tänk är kanske inte så dumt ser man att någon annan spar/investeringsform lönar sig bättre så byter man om man väger in risken.


Om vi tänker tanken att 200 bloggare kör detta race, 100 000 var i 10år och vi startar exakt samtidigt. Jag tror att vi skulle få ett gigantiskt stort utfall mellan de som lyckas bäst och de som väljer fel investeringsform. Ja må vara lite egensinnig men jag tror att erfarenhet har en viss om inte stor betydelse. Man vet hur man inte ska göra och det ger ett försprång mot novisen. Är det så att man investerar annorlunda med pengar man fått kontra pengar man surt förvärvat ihop? Är tajming viktigt eller är det bara tur? Jag vet inte men många frågor blir det..........och inget glasklart svar.


Hur hade du satsat dina 100 000?

11 kommentarer:

  1. Intressanta tankar! Jag hade nog investerat som jag gör nu, annat vore ju konstigt! ;) Fast det är som du säger viktigt att anpassa efter sin ålder, förutsättningar mm. Hade jag varit äldre hade jag kanske haft högre andel preffar och fixen Income för stabiliteten och säkerheten.

    Oavsett skulle jag och undviker alltid vanliga räntekostnaden eller konton som beskattas till 30%. Vi har en situation som är helt sjukt fördelaktig med isk och KF så den tycker jag man ska utnyttja till 100% så länge det går! :)

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  2. Hej Frihetsmaskinen.
    Ja vi vet aldrig hur länge ISK får vara ifred från klåfingriga politiker? Vår bästa tid är NU kanske? Nej det är så sant att bankkonto är den sämsta sparformen av alla. Jo det känns som att jag också är på rätt spår när det gäller mina val av investeringar. Tack för din kommentar.

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Om man i experimentet ska välja innehav som man sedan inte får ändra på så tror jag att jag skulle göra ungefär som nu: Ganska många aktiebolag i Norden, Europa och Nordamerika med spridning inom olika sektorer samt några billiga ETFer för att få täckning av Asien och Emerging Markets samt andra delar av marknaden som jag missat. I och med att man inte får sälja innehav så skulle jag bara välja stora och stabila bolag med pålitliga utdelningar. Typ Sampo, Investor, Munich RE, LÓreal, Realty Income, Coca Cola, PepsiCo, Johnson & Johnson, VISA, Apple, Starbucks etc. Jag skulle välja bort många möjliga vinnare så som Amazon och Google av samma skäl som jag väljer bort dem idag: Lite för stor prislapp för potential och förhoppningar.

    Hur som helst så är det intressant att fundera över hur stor del av portföljutvecklingen som beror på val av bolag och hur stor del som beror på tajming när man köper samt hur stor del av resultatet som beror på skicklighet vs. tur/otur.

    Jag har även läst någonstans att beslutet hur man ska fördela pengarna mellan aktier och räntepapper är det största beslutet man tar som investerare. Detta beslut alltså är viktigare för avkastningen än vilka aktiebolag man väljer. I dagens ränteläge så tar det ju verkligen emot att lägga pengar på räntepapper men det kanske är annorlunda om 5-10 år.

    Om man har tid så kan man göra några olika låtsasportföljer och se hur de utvecklas. Kanske svårt att orka uppdatera dem i längden om det inte är riktiga pengar. En gammal släkting till mig brukade spela på lotto på låtsas och förde bok över sina vinster och förluster utan att spendera en krona. Han tyckte det var roligt och hävdade en gång att han vunnit en miljon på lotto. När vi inte trodde honom så visade han sin lilla bok med datum, lottorader, utgifter och vinster. Där stod det att han hade vunnit en miljon! Så man kan uppenbarligen roa sig även med fiktiva insatser.

    MVH /GI

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Griphook.
      Ja du, sanningen om vilka investeringar som egentligen är bäst komer vi aldrig att få svar på. Det finns allt för många parametrar att ta med i beräkningen. Ja i mitt exempel så valde jag att man inte fick göra några förändringar utan bara återinvesteringar just bara för att se om ett tillgångsslag sticker ut och är så mycket bättre än något annat.
      I det verkliga livet så vet vi att det ser annorlunda ut och de flesta av oss vill nog gärna sprida ut riskerna på flera tillgångsslag.
      Jag har valt bort räntebärande investeringar förutom de små slantar jag har på ett bufferkonto utanför börsen i vanlig nischbank. Just nu är det ingen vits anser jag utan den dagen räntorna ger 4-6% på ett sparkonto då ska jag överväga saken.
      Åh fy tusan! Ha ha, jag hade inte velat veta om mina "låtsas-lottorader" hade gått in. Jag hade nog mått illa om jag då inte spelat på riktigt. Jag hade stående rader i flera år förr i tiden men slutade helt för 5-6 år sedan. Jag brukade roa min sambo när de räknade upp lotto på tv och sa att det var ju synd att jag inte hade mina gamla rader kvar, jag vann just 100 000:-!
      Tack för din kommentar.

      Radera
  4. Hej Procentpanik.

    Harry Browne skapade sin permanentportfölj som är både ett skydd och inkluderar: tillväxt, inflation, recession, deflation. Men som sagt; beroende på vad man har för sparhorisont så varierar detta. Jan Bolmeson förespråkar en stor andel i räntor, och sedan indexfonder. Detta kan vara tryggt, men jag tror också att mycket kapital försakas under perioder av stark tillväxt.

    Personligen kör jag på mina indexfonder som utgör 60% har dessa har fortfarande dragit in mest pengar. Jag läser mycket sällan kvartalsrapporter, detta för att jag arbetar som lärare och orken finns inte på fritiden. Resten utgörs av högutdelare.

    Ha det VÄL

    SvaraRadera
  5. Hej.
    Jag tror du har en bra blandning på dina investeringar. Man ska inte glömma bort flera viktiga saker. Vi är alla olika och har därmed olika inställning till risk och vissa klarar av att ha hög risk (därmed inte sagt att det blir bättre) med andra vill ha mindre risk och sover gott om nätterna. Man ska hitta det som man trivs med och är bekväm med. Man utvecklar sin egen stil och hittar sin nisch. Man ska inte jämföra sig med andra men man kan gärna ta bra tips och addera i sin egen fiosofi. Rätt kul egentligen, du kör mycket indexfonder och lite räntefonder och lite utländska. Själva har jag helt unviket både räntefonder och utländska aktier (förutom ETF:er) Jag har å andra sidan kraftigt med preffar. Skulle vi jämföra våra innehav krona för krona så skulle vi troligen hamna rätt lika i utveckling/utdelning på våra investeringar. Det bevisar åter hypotesen att det finns mer än ett sätt att göra/investera rätt på men i slutändan ändå nå liknande resultat. Tack för din kommentar :-)

    SvaraRadera
  6. Satt och lekte med räntesnurran. http://fondkollen.se/jamfor/raknesnurra/
    Lekte med tanken på vad avkastningen skulle bli om kapitalet växte 12% per år, med 8000:- i månadsinsättningar. Nu har jag inte inkluderat stadslåneräntan. Kanske blir det för mycket/för lite med 1,5% i avgift? Men mina indexfonder är billiga.
    Nu har jag inte utgått från mina 220 000:- som jag redan har, utan räknat från 0 kr. I så fall skulle jag landa runt 216 000:- men då är inte utdelningar inkluderade. En indexfond snittar runt 8% per år.Frågan är hur nära jag kommer 500 000:- om det vill sig väl?

    Har du nån input på detta?


    MVH VÄL

    SvaraRadera
  7. Leker även med Thelenius sparkalkylator. Men jag vet inte vad jag skall knappa in på stadslåneräntan?

    SvaraRadera
  8. Riksgälden fastställer statslåneräntan varje torsdag och räntan gäller från fredag till och med torsdag veckan därpå. Nuvarande 0,65%
    Vi beräknar också ett medelvärde för statslåneräntan hittills under året. Det ligger till grund för den genomsnittliga statslåneräntan som Skatteverket fastställer årligen.

    Källa: https://www.riksgalden.se/sv/omriksgalden/statsskulden/statslanerantan/

    Jag gissar att du kommer att landa på över 500 000kr oavsett statslåneräntan.

    Fonder är klart underskattade, personligen skulle jag inte vilja vara utan och speciellt inte utan en global indexfond. Jag har väl haft ett jäkla flyt de två sista åren, då min totala portfölj (fonder och aktier) ökat 17.56% i genomsnitt så 35.12% på två år är inte illa pinkat av en trähäst!

    SvaraRadera
  9. Jag får kolla över detta senare antar jag. Men kanske det är poänglöst med tanke på att man sällan har en regelbunden sparkvot, det kommer ofta någonting emellan även om jag sparar regelbundet. Just nu har mitt samlade kapital vuxit 27.51% sedan start 2015, och det har genererat en bra slant. Jag kanske skall se mig om efter nya innehav igen, men har haft mest tur med mina Amerikanska - ironiskt nog läkemedel och spelindustrin :)

    Jag kommer få upp lönen lite grand i April, och så har mitt CSN sjunkit en aning. Vidare spar jag nu pengar på billigare intenet, så bara detta torde göra det möjlig att lägga undan 1000:- per månad.

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
  10. När du får upp en liten buffert utanför börsen så kan du klara av alla variationer som kommer med oförutsedda utgifter. Då behöver inte ditt månadssparande påverkas alls. Kanske blir det då lättare att räkna på vad din förmögenhet växer till? Ja men går dina innehav bra så fortsätt att satsa i dem. 27.5% är inte att förakta. Vi kommer nog ändå att se en nedgång så småning om och då är man nog glad för det lilla eller att inte gå minus allt för mycket :-) Alla ökningar av inkomster är välkommna, många bäckar.. små och en tusenlapp mer i månaden i sparande gör stor skillnad i slutändan.

    SvaraRadera