lördag 3 mars 2018

3 steg..Jag trodde i min enfald att det skulle räcka med att ha en topp tre-lista på bra böcker jag läst. Nu får jag ändra mig! Efter att ha läst Ola Lauritzons utmärkat bok om 3 steg till ekonomiskt oberoende så står det utom allt rimligt tvivel att denna bok ska upp på top tre eller som det numera är, topp fem. Det är helt enkelt orimligt att plocka ut de tre bästa böckerna även om du tvingar mig. Flera av de bästa böckerna kompletterar varandra och jag vill inte plocka väck en riktigt bra och läsvärd bok till förmån för någon annan minst lika bra. Jag tycker denna boken har allt. För mig som långsiktig investerare var det snarare någon form av confirmation bias att läsa den. Jag är inne på helt rätt spår och jag har tagit stegen i rätt ordning utan förluster och utan att trilla ner i girighetsträsket och begå massa dumheter för att jag tror mig kunna tjäna snabba pengar. Det lärde jag mig redan andra veckan som investerare (tack Warren Buffett) att långsiktighet "is da shit"!
Olas filosofi bygger på en trestegsraket. Att man kör indexfonder ett tag tills man känner sig bekväm med det (precis som jag gjorde när jag började) och sedan om man har lusten och tiden gå in på aktier i stabila utdelande bolag. Vill man kan man sedan toppa med en skvätt kryddor som man tror blir framgångsrika bolag och förhoppningsvis börsraketer. Men detta är bara om man har tid att läsa på och är beredd på att det kan gå åt skogen. 5-10% max i din portfölj. Jag gillade verkligen denna boken skarpt och ska ni bara läsa en enda ekonomibok detta året så satsa på denna! Som vanligt så lägger jag in boken under min bokflik.

I fredags backade börsen igen och jag kunde inte låta bli att tanka lite aktier. Jag fortsätter på den inslagna vägen kör lite preferensaktier blandat med vanliga stamaktier. Lite Akelius och lite Hemfosa passar utmärkt i sommarstugeporföljen. Kanske backar börsen igen nu på måndag kanske inte, vi får se? Det spelar egentligen ingen roll för oss långsiktiga men det är alltid trevligare att köpa billigare. Mars månad har börjat och första utdelningen har redan trillat in på kontot. iShares ETF delade ut och även Vanguards ETF kommer att dela ut denna månad liksom Axfood och Castellum samt K2A. Så trots snö och vinterkyla (the beast from east) så värmer det riktigt gott när utdelningarna kommer och jag kan återinvestera. Det ser ut att bli en fin utdelningsvår!

2 kommentarer:

  1. Ja, ska bli spännande att se om det fortsätter ned i veckan som kommer. Ska bli så gött när utdelningarna börjar trilla in snart.

    SvaraRadera
  2. Hej outsidern.
    Ja man förstår varför investering i utdelningsaktier är så populärt.
    Det är beroendeframkallande!

    SvaraRadera