tisdag 7 juli 2020

Vi får inte plats...


Av en händelse, troligen för att det fanns tid till det, så tittade jag på Svt och ett program som heter drottningen av Versailles. I stora drag handlar det om en multimiljardär som vars hustru tycker att det nuvarande huset på 2400 m2 är för litet och ska bygga ett nytt lite större. Smaka på det, 2400 m2! Jag skulle tippa på att de flesta som bor i en villa större än 200 m2 tycker att det finns plats nog. Eller hur tänker man då, är det grejerna som inte får plats? För med 2400 m2 och då tillhörande 17st toaletter borde det också finnas ett o annat rum att kunna klämma in sig i. Blir man dum i huvudet bara för att man är stormrik? Nej naturligtvis inte, man får bara andra perspektiv. Man gör saker för att man kan, man har råd helt enkelt, något en fattig arbetare har svårt för att till fullo förstå. Men nu skulle det alltså byggas nytt. 30 toaletter planerade. Jag vet inte men är man mycket mer akut skitnödig för att man bor i ett större hus i Florida? Hur långt är det ok att det är till en toalett, vad är maxavståndet det får vara? Nej kan man inte hålla sig så kan man inte. Inkontinens lär ju vara ett helvete.
En kommentar från hustrun i familjen när de besöker det pågående nybygget, -Vi planerade inte att det skulle bli Amerikas största privatbostad, det bara blev så....
10 st kök! Vad fan ska man med 10 st kök till? Naturligtvis så sparar man inte på någonting utan ser till att ha allt man tror man behöver. 8400 m2 blir den nya huset på. Eller skulle blivit...sedan kom krisen, bankkrisen. Husbygget stannade av och blev sedermera till salut. Jag orkade inte se hela programmet och vet inte hur det slutade men det får mig att reflektera på flera saker bla det där med att du inte blir lyckligare av att ha fem bilar än att ha en eller två på sin höjd. Jag tror också att det har någonting med kukmätning miljardärer emellan att göra. Man kan skryta med att man har störst eller mest av någonting. 

Får mig osökt att tänka på tuppfäktningen mellan Roman Abramovich och Kalif bin zaved Al Nahyan.
Roman, som bla äger fotbollslaget Chelsea FC ville visa att han var värst så han tänkte bräcka alla andra och byggde en liten jolle på 162.5 meter för den netta kostnaden av 340 miljoner euro i runda slängar 3.5 miljarder SEK. Kalifen blev sur och beställde en lite större båt, närmare bestämt på 180 meter till en kostnad av 605 miljoner $. -Ha!, där fick han allt ,tänkte kalifen. Allt var frid o fröjd innan miljardären Kjell Inge Rökke från Norge bestämde sig för att vara med och undersöka om hans ersättningsgenitalier kunde vara någonting för de stora grabbarnas klubb? Han beställde REV Ocean som håller på att färdigställas och ska vara helklar nästa år. 181.5 meter lyx och forskning. Två helikoptrar är den bestyckad med. Runt 500 miljoner $ räknar man med. Mycket billigare än Kalifens livbåt men han lyxutrustade å andra sidan sin vilket inte norrbaggen gjorde.
Blir man lyckligare om man har en båt på 160 meter istället för en på 120 meter? Nej naturligtvis inte, det handlar om att man har råd och kan, prestige och kunna skryta med att man har störst eller längst, man får sitt ego mättat. Det har ingenting med lycka i ordets rätta bemärkelse att göra

Själv tänker jag ta en tredagars kanottur nästa vecka då min semester har börjat. Det skänker mig lycka!

Passar på att önska alla bloggare och läsare en riktigt skön semester, Inte säker på om det blir så många blogginlägg från Procentpanik under sommaren, vi får väl se.....


6 kommentarer:

 1. Så fort man köper en sak (en båt på 4m eller 180m t ex) så tillkommer arbete (om man inte lejer folk för det) och övriga underhållskostnader. Detta förutom inköpspriset som har en alternativkostnad då pengarna kunde ha investerats, men nu i stället har avskrivningar.

  Har ingen aning men en 180m båt måste ha flera tiotals personer som bara tar hand om båten, både vid kaj och under färd.

  Detta gör att jag numera är väldigt försiktig innan jag köper någon sådan vara och känner att jag verkligen måste ha glädje av den och nyttja den frekvent. Annars är hyra bättre; Jag kommer därför inte köpa sommarställe.

  PS Även jag vill dock ha 2 st bilar (vardag + något gammalt) och liten plast-eka när jag blir pensionär.

  SvaraRadera
 2. Hej.
  Jo det blir en del extra kostnader man inte tänker på när man köper båt. Jag hade själv båt under många år och det kostar att ligga på topp som de säger. Båttrailern= skatt, försäkring besiktning och reservelar, båten = försäkring, driftkostnader bränsle, reservdelar och underhåll på motor. Nu var ju fiske min hobby men kostnaden var ändå där.
  Nu har jag lite annorlunda perspektiv på fisket och kan visst tänka mig båt igen men inte lika stor.

  Tror jag läste någonstans att Abramovich hade 30 pers anställda för att kunna sköta sin lilla båt, det lär ju ha kostat en del men å andra sidan, han hade råd med det.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte att dokumentären var riktigt bra och om jag ej minns fel vann det ett par priser?

  Se nu till att ha en underbar semester och fokusera på att "bara vara".

  Allt gott!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Själv blev jag lätt illamående av att se hur deras nannys tog hand om barnen istället för att de själva gjorde det. Nu är ju säkert en sådan film vinklad men det kändes så fel i min värld.
   Ja jag ska passa på att njuta av min semester, det är jag i vart fall bra på :-)

   // PP

   Radera
 4. Den ska jag se! Ha så mysigt på kanotturen!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja sen den, det är skönt att få lite perspektiv på livet.
   Tack, jag ser fram emot att ut o paddla.

   Mvh // PP

   Radera