måndag 29 april 2024

Så lätt!

Att man lär så länge man lever är ett uttryck som passar bra just idag. Jag hade redan i november månad bokat in ett möte på banken med min personliga banktjänsteman. Jag fick ett erbjudande om att diskutera ekonomi och placeringar (bankens egna fonder såklart) men jag var bestämd och sa att jag ville enbart diskutera min pension. Inga problem enligt min banktjänsteman. Jag måste erkänna att jag var lite spänd inför hur detta möte skulle utveckla sig. Man vet ju aldrig....

Till saken hör att jag är ute i god tid, jag har ett år på mig innan min avskedsansökan lämnas in. Men bättre att ha lite framförhållning och kunna rätta till eventuella missar istället för att drabbas av panik. Det är enligt mig också bra ur ett rent psykologiskt perspektiv. Jag hinner vänja mig vid tanken att jag ska sluta jobba. Det inger ett lugn.

Jag hade förberett mig med nedskrivna frågor och en del funderingar på framtida omställning från yrkesliv till ska vi säga ett ledigare liv. Det jag var mest nyfiken på var hur det rent praktiskt går till när man startar sina pensionsuttag. Jag vet att de allra flesta människor går genom sina fackförbund och att någon "pensionsexpert" där tar hand om det hela men jag bad ju mitt fackförbund dra åt helvete för sisådär 20år sedan så jag skulle alltså få klara mig själv, därav det inbokade mötet på banken.


På banken och i tjänstemannens rum så ombads jag logga in på minpension.se och så gick vi igenom hur mycket jag skrapat ihop under mina 44 år i arbete. Detta var ju ingen överraskning eftersom just den sidan, min pension.se besökts många gånger av mig och jag har laborerat med olika uttagsmodeller och tider för att hitta det som passar mig optimalt. Efter detta så kommer vi till pudelns kärna, HUR GÖR MAN RENT PRAKTISK FÖR ATT STARTA UTTAGEN?

Det hela visade sig vara mycket enkelt och kan helt och hållet skötas av dig själv. För min del så handlade det om att logga in på AMF pension och så fanns precis som på min pension.se alla mina olika tjänstepensioner uppradade. Det var bara att fylla i hur mycket, hur länge och när jag ville att uttagen skulle börja. När det blir skarp läge så är det 2 månader (andra bolag kanske har 3 månader, detta är lätt att ta reda på för varje pensionbolag man har) innan uttagen ska börja som man skickar in och signerar digitalt med bank-ID. Jag hade även tjänstepension på företagets eget bolag men det var exakt samma förfarande. Inga konstigheter alls.

Jag passade på, eftersom jag hört många andra skriva och nämna det på olika forum, om att det är svårt att få lån som pensionär? Tjänstemannen förklarade att det är knepigare men inte helt omöjligt. Kunde jag bara påvisa att mina levnadskostnader var lägre än schablonuträkningarna och att ekonomin i övrigt var god så skulle det inte vara några problem. Bra att veta om det skulle behövas. Det är inget sådant lån planerat men det kan ju vara bra att veta.

Med lätta steg lämnade jag banken. Jag hade fått svar på mina frågor och kände att det inte skulle vara några problem över huvud taget att fixa min pensionering och mina pensionsuttag helt själv. 



Mvh // PP



18 kommentarer:

  1. Jag hade också väldigt lång framförhållning när jag tog ett snack med bankens pensionsexpert, det är flera år sedan men det är först i december i år som jag trycker på knappen. Eller knapparna, rättare sagt, jag har en hel del småslattar både här och där hos olika bolag.

    Hur gör du med utbetalningstiderna?

    Min grundtanke är att ta ut allt på 10 år, mellan 55 och 65, och sedan blir det allmän pension i kombination med årliga uttag på 4 procent från mitt ISK.

    Men jag är fortfarande öppen för andra alternativ, så det är intressant att höra hur andra resonerar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har mitt andra möte med en pensionsplanerare nästa vecka. Får se hur hon planerar det. Min egen plan efter att ha lekt på minpension.se är att ta ut IPS under 5år. Samtidigt startar jag livslångt uttag från mina tjänstepensioner. När 5år har gått och IPS’n har sinat har jag åldern inne för att påbörja uttag av statlige pensionen som då ersätter IPSuttagen. Sedan har jag även FIRE kapital om det skulle behövas

      Radera
    2. FIRE 2025
      Jag kommer att välja det som passar mig bäst när det gäller uttagstiderna. I mitt fall blir det 5 och 6 år som TJP kommer att betalas ut på. Och ungefär som du så har jag kassaflöde från Aktier och ETF:er som täcker upp. Vid 64 går allmänpensionen in och vid 66 slutar utbetalningarna frånTJP men jag kommer att ha ett jämnt pensionsuttag hela livet förutom en topp vid 64-65. Jag har även fonder och reda pengar på räntekonto som backup.

      Mvh // PP

      Radera
    3. Tole
      Tycker det låter som en bra plan som passar dig. Det är ju i slutändan du som ska leva på pengarna och ingen kan väl veta bättre än dig hur du vill ha det.

      Mvh // PP

      Radera
  2. Träffa bankman kommer jag aldrig göra då jag är för skeptisk. Skönt det är så lätt att fixa pensionering som jag trodde.

    Angående lån kan det bli svårt som pensionär - jag har ett KF-konto med helavärldenfonder med bra belåningsgrad och en stor beviljad men outnyttjad kredit på.
    Denna ska jag utnyttja som pensionär när det behövs och sedan amortera tillbaka igen. Här tänker jag främst på takbyte, värmepump och liknande saker till boendet. En sådan kredit bör man såklart fixa innan man blir pensionär.

    Det var någon del av minpension som inte blev tillgänglig förrän vid 54 års ålder - tror det var "Uttagsplaneraren" som jag ska kolla på någon dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej UT.
      Jag tyckte det var rätt bra att träffa min banktjänsteman. (min personliga sedan många år tillbaka) Hade jag inte haft förtroende för hen hade jag aldrig gått dit.

      Har inte KF-längre, men du menar då att du köper aktier på kredit, (här skapas lånet och sedan säljer du aktier för att plocka ut pengar?) Ja funkar det så är det ju ett bra alternativ med låg ränta. eller får du förklara för mig.

      Mvh // PP

      Radera
    2. Nej, jag menar att jag på Nordnet redan nu har en KF med aktiefonder för 1,25 MSEK och en beviljad möjlig kredit på 0,5 MSEK.

      Med 90% belåningsgrad och maximalt utnyttjande av den på 40% kan jag låna upp till 450.000 kr till lägsta belåningsränta (idag 3,85%). Beräkning 1.250 x 90% x 40% = 450 kkr.

      När jag behöver pengar för taket tar jag helt enkelt ut pengar från KF-kontot som då börjar kosta ränta. Sedan tar jag löpande inkomster och betalar av lånet på KF-kontot successivt månad för månad. Förhoppningsvis är det värdetillväxt på fonderna också där lite kan säljas av för att amortera snabbare.

      Ett mycket flexibelt och förhållandevis billigt lån som jag sett till att få beviljat innan FIRE.

      Radera
    3. Ah, ok. Jag visste inte att man hade den möjligheten. så fonderna ligger som säkerhet då förmodar jag?

      Radera
  3. Intressant läsning PP speciellt kring lån. Skönt lämna banken med lätta steg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kalkyl.
      Ja jag har ju läst andra som påstår det där med svårigheter med lån så bäst att undersöka själv. Ja nu vet jag ju hur jag ska göra och det känns skönt. Tack för din kommentar.

      Mvh // PP

      Radera
  4. Man kan även passa på att höja krediten på kreditkorten medan man har fast inkomst. Inte för att det är ett alternativ till lån, men det kan vara svårt att höja krediten senare om man då skulle önska det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, alla knep är bra att känna till. Tack för att du delade med dig av detta Tole.

      Mvh // PP

      Radera
  5. Var det svårt att ducka försäljarens förslag eller insåg personen direkt att de bara skulle försöka få ut dig genom dörren så snabbt som möjligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel.
      Nej det var inte svårt alls, jag bokade ju mötet på de premisserna att det skulle handla om min pension. Nej jag fick aldrig intrycket under den timmen jag var där att det stressades eller forcerades i samtalet och visningen att de ville bli av med mig, det var snarare tvärt om. precis när jag reste mig upp och skulle gå så frågade hen vad jag betalade i ränta på mitt lilla stuglån och så fick jag sätta mig igen. De sänkte räntan med 0,86% så jag var väldigt nöjd med mitt möte på banken.

      Mvh // PP

      Radera
  6. Grattis till inom privat sektor! Har planerat likt FIRE2025 att ta ut all tjänstepension mellan 55-60. Men mina politiska förmyndare ville annorlunda. Förra året ändrade de villkoren för offentliganställda till första uttagningsår som 60-åring istället. De ansåg alltså sig ha rätt att låsa MINA pengar i ytterligare fem år och spoilera mina planer. Ni vill inte veta vad jag skrivit i mina mejl till dessa j-a kommunister/socialister. Men självbestämmande står inte högt i detta sosseland!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte annat än att hålla med dig! Det är sjukt att människor är så uppstyrda och att man ändrat reglerna för TJP och inte själv har möjlighet att ta ut när man vill. Jag fick faktiskt frågan på banken om jag var privat eller statsanställd för det var tydligen olika uttagsåldrar så jag gissar att jag var lyckligt lottad i det avseendet.
      När jag började min investeringsresa för att kunna gå tidigare var allmänpensionsåldern 61. Den har sedan ändrats till 64 (i min åldersgrupp) Det kändes ju inte heller så trevligt. Fast det har gått bra med sparande och investeringar så jag skiter i vilket, jag hoppar vid 60 i alla fall!

      Mvh // PP

      Radera
  7. Bra info, bra att veta. Inte för att jag kommer minnas något av det om några veckor ;) Men nyttigt för mig som inte riktigt börjat detaljplanera pensionsuttag ännu. Finns mycket att tänka på.

    SvaraRadera
  8. Ja men det är det som är så fantstiskt med inlägg och kommentarer på bloggar, man får en del matnyttigt. dåligt minne, tja du kan ju alltid läsa om inlägget om några veckor :-)

    Mvh // PP

    SvaraRadera