onsdag 1 mars 2017

Sammanställning februari

Inga gigantiska händelser under februari månad. Men det blev ändå en del inköp. Aktier som sedan längre tid tillbaka var planerade att köpas och faktiskt en aktie som dippade i pris tyckte jag blev köpvärd och det var Swedish Match.
Den var inte planerad men det blev oemotståndligt när den sjönk ner till 276kr.

Nordea 25st
K2A     25st 
Hemfosa 4st 
Swedish Match 20st 

Nordea blev en ny bekantskap och har som bekant bra direktavkastning.
K2A var planerad sedan länge att gå in i sommastugeportföljen. Mer om den kan ni läsa under fliken PREFERENSSTUGAN
Hemfosa var också planerad att ta plats i sommarstugan som en motvikt mot inflation eftersom jag enbart har preferensaktier i den portföljen.
Swedish Match var det enda oplanerade inköpet men jag kunde som sagt inte motstå när den sjönk ner på rimliga nivåer och eftersom jag planerar att köpa på mig många fler så får man ibland ta tillfället i akt när det dyker upp.

Som vanligt så spred jag också ut 2000kr i månadssparande på mina fonder. Alla fonderna har gått bra och som det ser ut nu finns det ingen anledning att byta utan jag fyller på i de innehaven jag har. 

Det kom in lite utdelningar i form av Volati och Akelius på totalt 250:-
Inga gigantiska summor men de återinvesterades i Hemfosa.

Nästa år i februari ska det bli roligt att för första gången kunna jämföra utdelningsökning över ett år. 2017 blir ju faktiskt det första hela året som jag kan räkna mig som helårssparare/investerare. Det ser bra ut och det känns gött att leva just nu!

8 kommentarer:

 1. Vad duktig du blivit :) jättetrevligt att läsa dina inlägg. Själv rynkar jag lite på näsan eftersom mitt innehav i Swedish Match inte hämtat sig sedan köp :( men det kanske kommer?
  Jag har alltid gömt mig för det orangea kuvertet, men shit vad enkelt det gick sedan man kan logga in med mobilt bank-id. Jag har aldrig gjort ett aktivt val, så jag växlade in innehavet mot passiva indexfonder + AMF Räntefond Lång. Kändes skönt att kunna jämföra och ha lite koll på avgifter.

  SvaraRadera
 2. Tack för den fina kommentaren, det var kul att höra :-)
  SWEMA aktien är lite nyckfull i mellan åt. Jag köpte en laddning efter brexit men oerfarenhet och girighet gjorde att jag sålde när den var uppe på 306:-
  Visst tjänade jag en liten slant men det korkade misstaget ska jag inte göra om. Nu tänker jag behålla för lång tid framåt om det inte händer något drastiskt. Idag har jag ett GAV på 281.75:- så det ligger lite plus men inte mycket. Ärligt talat så bryr jag mig inte heller om det är plus eller minus på aktien, så länge den sköna utdelningen trillar in så är jag nöjd.

  Jag har inte gjort något aktivt val. Jag var inne i höstas och tittade runt men jag tycket inte det var något jag ville ändra på just då. kanske dags att omvärdera nu till våren?

  SvaraRadera
 3. Jag tror att både H&M och Swedish Match har problem just nu pga. den Amerikanska dollarn där vår krona är svagare. Swedish Match har också svårigheter eftersom det finns likvärdiga alternativ i USA som är billigare, och bolaget tvingas konkurrera med dessa.

  SvaraRadera
 4. Visst är det så att SWEMA är hårt konkurensutsatta och inte bara i USA. Men de har ridit ut kriser förut och vad det verkar så har de ett stabilt kassaflöde. De har heller aldrig sänkt sin utdelning och kommer med ojämna mellanrum med extrautdelningar vilket är trevligt. Någon av oss kommer att få rätt :-)

  Faktiskt är jag mer skeptisk mot H&M. Spekulera kan man ju alltid och klädbranchen är nog ännu mer konkurensutsatt än vad snusbranchen är. H&M är ju så fruktansvärt stort bolag så de kommer säkert också att hitta vägar för att utvecklas. Det är ju inte så att de går med förlust, de nådde bara inte upp till de försäljningssiffror som analytikerna trodde. Investering i nätförsäljning är gjord, tiden får utvisa om det blir den utveckling vi H&M ägare väntar på...

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Roligt att du tog upp det, för att jag sålde mina H&M idag. Jag gjorde en förlust på dryga 400:- och spred pengarna på två indexfonder plus att jag fyllde ut några aktieinnehav. H&M har legat på dipp för mig sedan ett år tillbaka. Visst kanske jag borde haft is i magen, men jag menar att H&M rör sig för långsamt. Jag är säker på att fördelningen på mina två fonder kommer plocka in förlusten på förhållandevis kort tid.

  SvaraRadera
 7. Jo men så är det ju, H&M har inte rosat marknaden och jag sålde faktiskt av en del i november, det var när den var uppe över 270:- mitt GAV var då på 257:- Ingen stor post sålde bara 20st för att köpa andra aktier istället.
  Jag är ingen stor aktiesparare och jag blir mer och mer övertygad, precis som du, att indexfonder är en bättre investering över tid. Jag har visserligen inget intresse av att slå index med mina aktier, jag bryr mig egentligen inte jag är bara ute efter utdelningen och tycker att det är kul när det rasslar till i utdelningskorgen. Jag har nämnt det innan att jag i ett senare skede kommer att allokera om så att fonderna blir den stora biten och aktier den mindre biten. Jag kommer troligen inte att sälja av alla mina aktier till förmån för fonder men ju äldre jag blir desto större andel fond kommer det att bli.

  SvaraRadera
 8. Jag kommer att sammanställa ett inlägg under morgondagen, och kan avslöja att det kommer att handla om dagligvarukonsumtion. Håller med dig om indexfonder; det verkar nästintill omöjlig att slå index kontinuerligt. Men som sagt, minst 3000:- kommer rulla in i utdelningar under året.

  SvaraRadera