Jag har ofta funderat på det här med investeringar och vad som är bäst? Vem av er har inte gjort det, hand upp. Men frågan är, finns det verkligen någon metod/investeringssätt som ger maximal avkastning i alla lägen? Investmentbanker med en halv arme av analytiker, de borde ju kunna överlista systemet kan man tycka men det är nog inte så enkelt i alla fall.
Men vad ska man som liten småsparare göra, en säger si en annan säger så och alla verkar vara övertygade att just deras strategi fungerar.
Tänk dig följande scenario. Hundra personer släpps ut i skogen. De ska en och en orientera sig från punkt A till punkt B som ligger en mil bort. Terrängen är varierad och kuperad en skog full av träd, höjder, kärr, bäckar och åar som genomkorsar landskapet. Hur många av dessa kommer att välja exakt samma väg till målet? Flera kommer att välja ungefär samma väg men långt ifrån alla. Utifrån en karta kan man ta ut riktningar men ibland så ändrar man sina beslut för att terrängen kanske inte stämde med kartan. Kärret du tänkte passera för att ta en genväg var översvämmat och du fick gå runt det istället. Ja ni fattar analogin.
Det finns i exakta mått en perfekt väg genom skogen som är enkel och tar kortast tid. Men att hitta den är det inte säkert att någon av orienterarna i exemplet gjorde. Vi kör samma tävling dagen efter i en helt annan skog. Det är inte alls säkert att gårdagens vinnare ens kommer bland de 10 bästa.
Att som småsparare ta sig fram i djungeln av investeringssätt är alltså inte enkelt eller är det? Att göra jämförelser mellan olika investeringssätt är komplicerat då det är för många faktorer som spelar in och styr vid varje given tidpunkt.
Om vi tar mitt eget favoritval. Köp en billig global indexfond för 100 000kr. Vänta i 30 år, kvittera ut pengarna. Enkelt billigt effektivt. Tråkigt, ja absolut.
Skulle dessa 100 000 kr kunnat optimeras på annat vis? Kanske, med mycket tur och mycket mer tids/tankeåtgång så kanske andra alternativ varit bättre men det är inte säkert. Säg att du köpt Investor för samma summa, ja den hade troligen slagit en svensk indexfond, troligen inte en global men det kunde man ju inte veta för 30år sedan och ingen kan säga hur det ser ut 30år framåt i tiden. Men för de flesta av oss som investerar så handlar det inte om att man har en hög med pengar som ska investeras på ett bräde utan vi får hålla på att löne-slava, avsätta skattade pengar och investera dessa pengar över tid. En del investerar varje vecka, andra varje månad och en del kvartalsvis. Men det är en utdragen historia att som småsparare göra en investeringsresa.
Men ska man verkligen inte ha någonting annat i sin portfölj är en enda globalfond? Jag tror i ärlighetens namn att det hade räckt väldigt långt. Men råvaror, räntepapper, valutor och inte minst krypto då, ger inte det en krydda i din portfölj? Kanske, om du har tur men det finns lika många som förlorar på dessa affärer skulle jag vilja tro. Det känns mer som spekulation, GSG, går det så går det...
När man sedan går i mål dvs man är nöjd och avsätter inga mer pengar till investering utan man hoppas och tror att det man har byggt upp under många år ska fortsätta att växa av egen kraft och i vart fall inte tappa i värde. Då kommer tankarna som: Gjorde jag rätt? Kunde jag ha gjort bättre? Jag tycker inte att det känns meningsfullt att spekulera i detta utan bättre då att känna en nöjdhet över det man faktiskt presterat och inte minst att man en gång i tiden tog det vettiga beslutet att börja investera.
Det går inte att skriva om investeringar utan att i samma mening skriva ordet risk. Näst intill uttjatat om du frågar mig. I en globalfond är det extremt liten risk att du skulle förlora dina pengar över en så lång period som 30 år. Hittills finns det, vad jag vet, inte ens en 10års period där du skulle gått back med en sådan investering. Och då har vi hundraårig data över hur börsen gått. Det säger en hel del.
Som investerare så går man igenom olika faser skulle jag vilja påstå. En del av dem är åldersrelaterade andra har att göra med förståelse och erfarenhet. Rädsla och girighet är andra faktorer som man brottas med och så har vi hur riskbenägna vi är.
Genom min egen resa har jag, trots att jag läst 50 kilo böcker i ämnet, gjort en del misstag. Kombinationen girig och oerfaren är oslagbar om man vill förlora pengar! Jag minns mitt första misstag bara några månader in på min investerarkarriär. Jag hade köpt lite Swedish Match på våren som jag tänkt äga långsiktigt. De gick upp en hel del och jag sålde utan att tänka efter och kammade hem en vinst på 600kr. Kul! Var det så lätt att tjäna pengar på börsen skulle jag snart nå oanade höjder. Två veckor senare gick det ut ett meddelande att SWM skulle ha en extrautdelning. Aktien steg ytterligare i pris och jag köpte tillbaka dem 20kr/st dyrare än jag hade sålt och nu bestämde jag samtidigt att jag skulle behålla dem för evigt. Man trodde man var kung men var en pajas!
Lyckligtvis så lärde jag mig av misstaget men har ändå hunnit göra ännu några mindre bra beslut i affärer. Om jag bara från början hade hållit mig till indexfonder (det var faktiskt så jag började men kunde inte låta bli att vänsterprassla med aktier) så hade jag nog haft en betydligt vassare utveckling fram till dags datum. Men jag är inte bitter....
Idag så vet jag så mycket mer och gör sällan några dumheter. Jag håller visserligen fortfarande på att vänsterprassla med aktier men sedan 2022 mer aktivt gått över till att investera i utdelande fonder och ETF:er och minskat ner på enskilda aktier. Senast idag så..Taaadaaa.."pytteliten trumvirvel" så sålde jag av mina Telia-aktier. Alltså, jag tror att det var 5 år sedan jag bestämde mig att denna värde-fälla skulle ut ur min portfölj men det logiska tänket fungerar inte alltid som det ska. Ligger man back i ett innehav så drömmer man alltid att det ska komma tillbaka och dessutom så under tiden så har aktien faktiskt levererat lite utdelning, Men idag vann förnuftet tillslut. Pengarna fördelades på lite ETF:er och en utdelande fond. Lite mindre utdelning /år men i gengäld större riskspridning och förhoppningsvis bättre utveckling totalt.
Nu ser jag fram emot att kunna summera året som gått och vi får se om det blir någon ny julsaga från PP:s tangentbord?
Mvh // PP