onsdag 27 november 2019

Fuck it!

Det händer väldigt sällan att jag skriver några inlägg som berör politiska eller religiösa spörsmål. Av helt naturliga skäl eftersom det är en ekonomi/investeringsblogg jag driver/skriver. Men idag är jag villig att göra ett undantag och upprinnelsen är att en person frågade om jag hade hämtat ut min julklapp? -Ja från facket? Jag blev lite förvånad över personens glädjeyttringar och glimmrande ögon av två skäl. Nummer ett, Personen ifråga betalar en saftig fackföreningsavgift varje månad året runt. Personen har så gjort i över 30 år, i runda slängar 200 000kr. Alltså har Personen själv mångdubbelt betalat sin julklapp som; här kommer själ nummer två , dessutom inte gick att välja själv. (som vuxen borde man ha det valet)
Att  25 000 andra personer får exakt samma julklapp gör ju inte glädjen mindre eller?.
När du fyller 50 får du en liten gåva av facket. Även den har du ju betalat själv. Jag stör mig någonting fruktansvärt på sådana här aktioner från facken. Jag tycker deras olika betlada utbildningar för medlemmar är helt ok och att man ökar insikten i hur försäkringar, avtal och ex. pensioner fungerar det är bra saker de gör. Att de ska företräda massan vid löneförhandlingar förstår jag också även om det går lite väl långt i att alla ska ha samma lön trots olika arbetsuppgifter, det blir lite för mycket sosse/vänster över det hela. Men det är ändå detta som ska vara kärnan i deras uppdrag. Se till att öka löner,OB, ÖT och förmåner för sina medlemmar, se till att de har valmöjlighet om de vill veta mer (internkurser)
MEN vad skådar mitt norra öga på anslagstavlor runt om på arbetsplatsen? Det är allehanda evenemang som man fixar till ett reducerat pris, Naturligvis så betalar i slutändan medlemmarna själva för hela kalaset. Vad sägs om: BUSSRESA TILL BORDERSHOP, BUSSRESA TILL TRAV OCH GALOPP, HOCKEYBILJETTER (ibland lottas dessa ut) SHOPINGRESA TILL ULLARED, osv.....
Är det detta medlemmarnas avgifter ska gå till kan man ju stilla undra? Jag anser att det vore bättre om de halverade medlemsavgiften istället.
Att ett fackförbund är politiskt bundet tycker jag också är helt fel. De ska vara politiskt obundna och verka för sina medlemmars bästa oavsett partifärg. Förr i tiden blev du i vissa fall direktansluten till ett parti så fort du blev medlem i facket, snacka om att få välja själv.
Facket kan inte ens gå ut i en strejk (mig veterligt) då den rätten har förhandlats bort. Att ta bort det starkaste vapnet i arsenalen är väl att jämföra med att försöka jaga buffel med luftgevär. Idag är förhandlingarna mer eller mindre formalia, Företagen bestämmer det mesta själva och facket har ytterst lite att sätta emot ett beslut om det inte direkt strider mot redan ingångna avtal.

Samtidigt är jag tacksam över vad de gamla upproriska fackförbunden jobbade fram för avtal och förmåner, dessa kan ju dagens medlemmar glida runt på och vara glada för.


Disclaimer:
Jag uppmanar ingen att gå ur eller lämna sitt fackförbund, det är var och ens eget beslut.
Det är snart 15år sedan jag själv gick ur och har sedan dess bara betalat till A-kassa. Jag har fortfarande inte ångrat mig.


Mvh // PP
8 kommentarer:

 1. Samma sak här, 15 år sedan jag lämnade facket. Inte saknat det en enda gång ännu. Om någon arbetsgivare bråkar med mig i dagsläget är det "Tack å hej !!" och därefter går jag i FIRE pension...eller byter jobb utan minsta betänklighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ungefär så jag också ser på det hela..

   Tack för din kommentar.

   Radera
 2. Förstår din frustration :) Precis samma anledning som fick mig att lämna för 10 år sedan. Då delade man ut påskägg och bägaren rann över. Nu kör jag varken facket eller a-kassa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tysta.
   Det är precis som om fackförbunden får dåligt samvete och måste ge tillbaka lite av med medlemmarnas pengar men jag ser det som en onödig rundgång. vill jag ha et påskägg så köper jag det själv!

   Tack för din kommentar.

   Radera
 3. Varken fack, a-kassa eller svenska kyrkan sedan 20 år tillbaka (undrar vad den summan blir?). Men inget jag pratar högt om för det blir nästan alltid mothugg och övertalningsförsök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var tvungen att räkna på det. I år tjänar jag 8160 kr på att inte betala fack,a-kassa och kyrka.

   Radera
  2. Hej Anonym.
   du kör en trippel ser jag :-) Ja på 20år blir det massor av slantar.
   I samma veva som jag lämnade facket så gick jag ur kyrkan också. Jag vill inte bli påtvångad saker, jag vill välja själv!
   Känner igen det där med mothugg och att folk tittar snett på en om man nämner att man inte är medlem. Två daga efter att jag gick ur facket så kom det två representanter (ungefär som jehovas vittnen som alltid går i par)och började fråga ut mig på min arbetsplats. Ha ha, jag frågade om de var utskickade av STASI? Jävla fasoner, anledningen till att jag går ur är min att behålla så jag bad dem dra åt helvete!

   Tack för din kommentar.

   Radera
 4. Hej! 

  Vi vill tipsa om vår tjänst Blogghubb, där vi hjälper bloggare att synas. I vårt bloggflöde sammanställer vi nya blogginlägg från massvis av olika bloggare (med en kort inledning + en länk till bloggaren). Tjänsten är helt gratis, och kommer alltid att vara det.

  Om du vill att din blogg ska synas i flödet kan du följa instruktionerna här (väldigt enkel process): https://blogghubb.se/ansok 

  Med vänliga hälsningar
  Grundarna av Blogghubb

  SvaraRadera