tisdag 9 juli 2024

Sista semestern...

Precis som rubriken antyder så går jag snart på min sista semester. Det känns skönt att realiseringen av (FI) RE markeras med ännu ett avslut. Det är ju flera sådana saker som man gör som blir sista gången man gör när man slutar ett arbetsliv. Jag bestämde mig för att glida lite det sista året på jobbet. Som senior advisor (som det så fint låter) är det faktiskt extra kul att jobba. Chefen ringer/mejlar ofta och vill ha råd i olika situationer och lika så alla kollegerna. Jag är med bred marginal den som varit längst på avdelningen. Jag har mer än 20års längre erfarenhet än den kollega som varit där näst längs. 31år på samma avdelning och 40år på samma företag. Jag har haft tur och träffat rätt med ett jobb som utvecklats över tid. Det kommer nya saker man får lära och jag har ett brett arbetsområde och ett stort socialt nätverk. Jag brukar skoja och säga att jag gillar mitt jobb och det känns som om jobbet gillar mig.

Men, jag har en skarp gräns mellan mitt jobb och min fritid. Jag identifierar mig inte som mitt jobb och jag har inga problem med att lämna företaget även om jag alltid varit lojal mot min arbetsgivare.

Ekonomin och investeringarna flyter på bra och tack vare det så infinner sig också ett, ska vi kalla det, ekonomiskt lugn. Jag vet att jag klarar mig oavsett vad som händer. Ja i stort sett alltså, jag skulle ju inte klara av att betala Sveriges statsskuld men de flesta andra normal oförutsedda händelser ska jag kunna fixa utan att springa till banken och på mina bara knä be om ett lån.

2024 ser ut att bli ett bra utdelningsår och 2025 ser ut att bli ännu bättre. Men det är väl så det ska vara när all utdelning återinvesteras. Jag tog upp frågan om fortsatt investering efter att jag slutat jobba redan i mitt förra inlägg och tanken är fortfarande inte färdigtänkt. 2024 ligger planen fast om återinvesterade utdelningar men för 2025 har jag inte bestämt mig ännu. Tanken just nu är i alla fall att första halvåret ska jag fortsätta att återinvestera men efter juni månads utgång ta en paus. För sanningen är ju att jag faktiskt inte vet vad jag kostar i månaden?

Ok, jag har naturligtvis hygglig koll på vad en normal månad kostar men frågan är om det blir mycket annorlunda när jag har hela dagarna ledigt istället för att jobba? Mina fasta kostnader är de samma men med så mycket ledig tid vet jag ju faktiskt inte i detalj vad jag kommer att göra om dagarna och framför allt vad det kommer att kosta mig? Jag har en buffert och jag är inte orolig att jag ska bli helt galen och bränna allt på 6 månader men ändå, man vet inte förrän man varit ledig en tid hur saker o ting landar för en. Spännande på många sätt men en spänning jag ser fram emot.

Det troliga scenariot är väl att under vissa perioder som vinterhalvåret så bränner jag inte lika mycket pengar som under vår och sommar. Blir det då överskott så kommer det säker att klia lite i fingrarna för att göra några mindre investeringar. Jag tror det blir svårt att helt låta bli, det sitter lite i ryggmärgen så att säga.

Bloggandet kan under semestern bli både oregelbundet och förvirrat, ingen större förändring mot hur det brukar se ut.


Jag önskar er alla läsare en trevlig semester!


Mvh // PP