Sidor

fredag 21 maj 2021

Fuck ATH!

Jag känner för att skriva ett inlägg rör upp damm. Ett inlägg som gör att vissa kommer att tycka att PP är helt bortom räddning och en ytterst konstig prick. Det kanske ni tyckte redan innan vad vet jag? Men jag är väl bara på det humöret just nu, just idag och dessutom är det min blogg så jag skriver vad jag vill! (jag snor det cittatet från Sorken som skrev det som svar på ett argt inläggssvar för några år sedan) Ibland blir jag bara så trött inte bara på andra utan även på mig själv. Jag har inte intellekt nog för att tänka igenom och belysa alla aspekter av ett ämne innan jag publicerar det och då får det bli som det blir.

ATH. Alla gläds över att portfölj efter portfölj slår nya rekord och tidigare högsta värden. Själv glädjs jag inte ett skit. För min del så är det totalt oviktigt hur mycket min portfölj är värd. Om den står på 500 000 eller 2 miljoner är mig likgiltigt. Det enda jag jag bryr mig om är vad jag får ut av den. I mitt fall eftersom jag är utdelningsinvesterare så är det ju hur mycket kontanta medel den genererar per år som är det intressanta och viktiga. Säg att portföljen står på ATH och är värd 1.5 mille men bara ger mig 30 000kr på ett år. En annan portfölj står på 900 000 men ger mig 45 000 /år. Vilken av portföljerna ger mig mest glädje? Valet för mig är inte svårt. Det är ju ändå pengarna ut som jag ska leva på som är det viktiga. Jag har ju inte tänkt att jag ska sälja några aktier så varför bry sig? Blanda nu inte in hur ett företag går. Naturligvis så består mina portföljer av bolag som är bra och en naturlig följd är att bra bolags aktier tenderar att stiga över tid och således även portföljvärdet men det är fortfarande pengarna ut som är det viktiga. Den enda gången det är intressant är när du passerar den berömda miljongränsen, då kan du, om du själv utan hjälp har kämpat dig dit, få glädjas över att kunna kalla dig miljonär och kanske renta av skryta lite om det? Visst den glädjen unnar jag alla men egentligen så är den ju bara momentan. Antingen så dyker börsen och värdet går ner eller så ökar värdet och du har snart glömt det och kanske är på väg mot nästa miljon? Den verkliga glädjen består för min del när utdelningarna kommer inte vad värdet på portföljen/erna är för tillfället.

Vid årets slut ska jag ta en skärmdump från Avanza som visar utdelningarna jag har fått från avanza de senaste 6 åren. Till och med pissåret 2020 fick jag glädjas åt att utdelningarna var större än året innan. 2021 kommer naturligtvis att slå 2020 så det är en fin uppåtgående trappstege utan hack. Den grafen är någonting jag verkligen gläds åt. Det är riktiga pengar ut och det är det som räknas i min värld.


Mvh // PP


 

6 kommentarer:

  1. Jag är inte heller förtjust i uppgångarna. Inte för att jag tycker om röda siffror, men uppgångarna verkar bara löst kopplade till verkligheten och då får vi ett korthus som kan kollapsa när som helst. Så ska man vänta på en kollaps som kanske aldrig kommer eller köpa aktier som kommer ge en YoC på 1%? :-(

    SvaraRadera
  2. Hej Daniel.
    Knepigt läge. Det brukar alltid finnas några bolag som är köpvärda och inte har hängt med i kursökningarna som varit. Ja det bästa är nog att vara fullinvesterad men ändå ha en lite kassa om det bär iväg söderut rejält. Själv har jag ingen kassa men är fullt investerad. Jag skulle kanske börja bygga en liten kassa men av erfarenhet så brukar jag bara komma en liten bit innan jag tröttnar och investerar istället :-)

    Mvh // PP

    SvaraRadera
  3. Titta på Veteranpoolen aktie, haft den innan men sålde. Delar ut nästan 10% i år och har runt 5-6% annars. Du kan söka på min blogg, haft lite analyser för och nackdelar också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej 2M.
      Tack för tipset, Jag ska in och kika på din analys.
      10% låter alvarligt mycket. Minns när SAS preffen hade runt 10%. Risk = Skyhög

      Mvh //PP

      Radera
  4. Principiellt har jag ingenting emot ATH, problemet är väl bara att avseende direktavkastning blir effekten ofta att den sjunker för nyinvesteringar in i portföljen. För en utpräglad utdelningsinvesterare är lagom mycket värdeökning att föredra. Vilket naturligtvis är obegripligt för de allra flesta investerare. Fullt förståeligt dock.

    SvaraRadera
  5. Hej och tack för din kommentar.
    Som jag skrev så är jag rätt ointresserad av portföljvärdet, det kan snabbt förändras. Pengarna ut är det jag är intresserad av. Men som du skriver, i dagsläget känns det rätt meningslöst att köpa, även kanonbolag, om jag får 1-2 % i DA.

    Mvh // PP

    SvaraRadera